Vești foarte proaste pentru britanici: Prețurile alimentelor au crescut într-un ritm record în luna martie și nu dau semne că se vor potoli prea curând
Prețurile supermarketurilor au crescut cu o rată anuală de 17,5% în martie iar prețurile aliemnetelor adaugă 837 de lire sterline la factura anuală a unei gospodării medii, în timp ce criza costului vieții și-a menținut stăpânirea asupra cumpărătorilor, potrivit noilor date din sector.
Inflația ridicată ar putea împinge Banca Angliei să crească în continuare ratele dobânzilor
“Din păcate, sunt mai multe vești proaste pentru publicul britanic, care se confruntă cu cea de-a noua lună de inflație cu două cifre a prețurilor la alimente”, a declarat Fraser McKevitt, șeful departamentului de retail și cunoaștere a consumatorilor de la Kantar.
Britanicii s-au îndreptat din ce în ce mai mult spre supermarketuri mai ieftine ca răspuns la presiunile financiare, a arătat cercetarea. Lidl a fost lanțul cu cea mai rapidă creștere în această categorie, vânzările crescând cu o rată anuală de 25,8%, ceea ce a dus cota sa de piață la 7,4%. Aldi și-a asigurat o nouă cotă de piață record de 9,9%, determinată de o creștere a vânzărilor cu 25,4%.
Oamenii au încercat, de asemenea, să își reducă facturile de alimente prin cumpărarea de articole de etichetă mai ieftine, vânzările de marcă proprie crescând cu 15,8 la sută, au arătat datele.
Datele au arătat că mai mulți cumpărători se îndreaptă spre magazinele independente atunci când anumite produse alimentare nu sunt disponibile în supermarketurile mai mari. Volumul de roșii, ardei și castraveți cumpărați în aceste magazine a crescut cu 32%, 26% și, respectiv, 21%.
Cercetările British Retail Consortium, publicate marți, au subliniat creșterea bruscă a inflației alimentare, care luna trecută a crescut în cel mai rapid ritm de la începutul înregistrărilor în 2005.
Inflația ridicată ar putea împinge Banca Angliei să crească în continuare ratele dobânzilor, ceea ce ar duce la reducerea investițiilor și la o creștere economică mai lentă.