Veniturile principalilor producători ruşi de gaze şi petrol au scăzut cu 41%, în primele 9 luni din an

Veniturile principalilor producători ruşi de gaze şi petrol au scăzut cu 41%, în primele 9 luni din an
Sursa foto: Shutterstock

Introducerea unui plafon de preț pentru petrolul și produsele petroliere rusești a condus la o reorientare a fluxurilor de export către Asia și Africa, potrivit Reuters.

Veniturile celor mai mari companii de petrol și gaze din Rusia au scăzut cu 41% în ianuarie-septembrie 2023, a raportat joi Banca Centrală a Federației Ruse în evaluarea stabilității financiare.

„Acest lucru s-a întâmplat din cauza unei deteriorări a mediului prețurilor și a unei scăderi a volumelor exporturilor de petrol pe fondul înăspririi sancțiunilor, restructurării lanțurilor de aprovizionare și a fluxurilor financiare”, se arată în studiu.

Volumele exporturilor de petrol prin sistemul Transneft au scăzut cu 8% pe parcursul a 9 luni, iar prețul mediu al gradului Ural a scăzut cu 26%, precizează Banca Centrală: în acest an, în medie, fiecare baril a fost exportat la 59,54 dolari, iar anul trecut – la 80,58 USD.

Introducerea unui plafon de preț la petrolul și produsele petroliere rusești a dus la o reorientare a fluxurilor de export către Asia și Africa, dar, ca urmare, logistica s-a scumpit, costurile de tranzacție au crescut, iar unele plăți au ajuns cu întârzieri, scrie Banca Centrală. „În plus, există riscuri de introducere a unor sancțiuni secundare care afectează industria petrolieră”, se arată în studiu.

Volumul câștigurilor valutare ale marilor companii rusești din petrol și gaze au scăzut și mai mult: ponderea dolarului în veniturile din export s-a redus la jumătate, la 24%, iar volumul vânzărilor de valută la bursă s-a prăbușit cu 58%.

„Veriga slabă” a petrolului și gazelor rusești a fost Gazprom, care a pierdut piața europeană. După ce a întrerupt aprovizionarea către majoritatea clienților din UE, compania a suferit pierderi nete de peste un trilion de ruble și a fost nevoită să reducă producția cu un sfert față de perioada antebelică. Rosneft a raportat o scădere a veniturilor cu 8% în primele nouă luni ale anului 2023, la 6.612 trilioane de ruble.

Din ianuarie până în septembrie 2023, Europa a importat aproximativ aceeași cantitate de gaz natural lichefiat (GNL) rusesc ca în aceeași perioadă a anului trecut. Spania și Belgia și-au dublat importurile de gaze naturale lichefiate din Rusia în această perioadă.

Germania face încă comerț cu gaze rusești, deoarece rezilierea contractului unei firme naționalizate ar putea costa miliarde de euro, creând o dilemă pentru Berlin din care ar putea beneficia Moscova.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)