Venezuela este în pragul unui război civil ca urmare a tentativei lui Juan Guaido de a îl îndepărta de la puterea pe dictatorul Nicolas Maduro care a dus ţara într-o criză umanitară şi economică de proporţii inimaginabile.
Pus în faţa presiunilor de a ceda puterea, Nicolas Maduro recurge la orice sprijin mai are pentru a încerca să facă faţă opoziţie. Marţi, Curtea Supremă a dispus deschiderea urmăririi penale împotriva a șapte deputați ai opoziției. Aceasta decizie vine la o săptămână după ce Juan Guaido a cerut susținerea parlamentarilor, relatează AFP.
„Procuratura a început investigația și toate cererile de ridicare a imunității parlamentare vin la Adunarea Constituantă așa cum ar trebui (…). Este clar că vom vota prin arătarea mâinilor pentru ridicarea imunității parlamentare pentru toți cei care au participat activ la acest act „, a declarat duminică Diosdado Cabello, care este și președintele Adunării Constituante, referindu-se la revolta militară eșuată.
De altfel, peste 2.000 de persoane au fost arestate în Venezuela de la începutul anului din motive politice, cei mai mulți în timpul manifestaţiilor împotriva preşedintelui Nicolas Maduro, a anunţat marţi Foro Penal, un ONG care militează pentru apărarea drepturilor deţinuţilor politici.
„Între 1 ianuarie şi luna mai a lui 2019, 2.014 persoane au fost arestate, majoritatea manifestanţi”, a declarat Alfredo Romero, director al Foro Penal, în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit lui Romero, din aceste 2.014 persoane, peste 800 sunt în continuare deţinute în prezent, printre care mai mulţi militari.
Manifestaţiile s-au înmulţit în întreaga Venezuelă după ce Juan Guaido s-a proclamat preşedinte interimar pe 23 ianuarie şi a fost recunoscut de circa 50 de ţări, printre care și Statele Unite.