Oraşul italian Veneţia se scufunda încet, dar sigur. Noile măsurători realizate de un satelit arată diferenţe de aproape doi milimetri pe an, potrivit BBC News.
Motivul este extragerea repetată de apă din pânza freatică. Deşi acest lucru nu se mai întâmplă de câţiva ani, ritmul scufundării treptate a Oraşului Apelor nu a putut sa fie decât încetinit.
Recentele analize realizate cercetătorii americani și italieni arată că unele porțiuni ale lagunei se adâncesc anual și cu 3-4 mm.
Dacă nivelul mării va creşte în ritmul de acum, se estimează că în următorii 20 de ani, Veneţia se va scufunda cu 80 de milimetri faţă de înălţimea medie a apei din lagună.
Orașul este supus periodic inundațiilor, însă această problemă ar putea fi rezolvată prin construirea unui nou sistem de baraje, care ar trebui finalizat în 2014.
Totuși, pe termen lung, specialiștii sunt de părere că Veneția va avea mereu parte de provocări, mai ales că o serie de procese geologice împing orașul sub Munții Apenini.
Deși scufundarea cauzată de extragerea apei nu mai reprezintă o amenințare iminentă pentru Veneția, compactarea sedimentelor va continua să amenințe orașul.