Vaticanul spune că transsexualii pot fi botezați, pot fi nași la botezuri și pot fi martorii la căsătorii

Vaticanul spune că transsexualii pot fi botezați, pot fi nași la botezuri și pot fi martorii la căsătorii
Foto: Pixabay

Transsexualii pot fi nași la botezurile romano-catolice, pot fi martori la cununii și pot fi botezați ei înșiși, a anunțat departamentul Vaticanului pentru doctrina credinței, miercuri, potrivit Reuters.

Pe de altă parte, departamentul a fost vag atunci când a fost întrebat dacă un cuplu de același sex poate boteza un copil adoptat sau unul obținut cu ajutorul unei mame surogat.

În iulie, episcopul Jose Negro din Santo Amaro, Brazilia, a adresat departamentului șase întrebări despre comunitatea LGBT și participarea lor la botezuri și căsătorii.

Răspunsurile au fost semnate de șeful departamentului, cardinalul argentinian Victor Manuel Fernandez, și de Papa Francisc, pe 31 octombrie, și au fost publicate în limba italiană, miercuri, pe site-ul departamentului.

Papa Francisc (86 de ani) a încercat să facă Biserica Catolică mai primitoare cu comunitatea LGBT fără a schimba învățăturile Bisericii, susține Reuters.

Vaticanul, clarificări despre cum se raportează Biserica Catolică la transsexuali

Întrebat dacă transsexualii pot fi botezați, departamentul Vaticanului pentru doctrina credinței a spus că aceștia pot fi botezați cu câteva condiții și atât timp cât nu există „niciun risc de cauzare a unui scandal public sau dezorientări în rândul credincioșilor”.

Totodată, structura spune că transsexualii pot fi nași la botez, cu acordul preotului local, și pot fi martori la cununii, dar că preotul local trebuie să aibă „prudență pastorală” în luarea deciziei.

O persoană aflată într-o relație cu o persoană de același sex poate fi și ea martor la o cununie catolică, mai notează departamentul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`