Pandemia de coronavirus vine cu schimbări la Vatican. Astfel, slujba de Crăciun din acest an va începe mai devreme pentru a fi respectate restricțiile de circulație din timpul nopții, informează vaticannews.va. Slujba oficiată de Papa Francisc va începe la ora 19.30, ora Romei, iar accesul publicului, atât la ceremoniile de Crăciun, cât și la cele de Anul Nou va fi limitat.
Liturghia din Ajun va avea loc în seara de 24 decembrie, începând cu ora 19.30, la Bazilica Sfântul Petru și va fi urmată de binecuvântarea „Urbis et Orbi” în ziua de Crăciun, la prânz, potrivit unui comunicat transmis, joi, de Biroul de presă al Vaticanului.
Decizia de schimbare a orei de începere a slujbei a fost luată pentru ca aceasta să se încheie până la ora 22.00, oră de la care italienii nu mai pot ieși din casă fără să aibă un motiv bine întemeiat.
Numărul de persoane care va putea lua parte la slujbă în interiorul lăcașului de cult va fi limitat. Toți participanții vor fi examinați potrivit regulilor instituite de autoritățile italiene pentru a limita răspândirea noului coronavirus. Vaticanul anunță și că toate slujbele de sărbători vor fi transmise în direct pe rețelele sociale și la televiziune și le recomandă credincioșilor să le urmărească astfel.
De altfel, și în ultimii ani, liturghia din 24 decembrie nu a mai fost oficiată la miezul nopții, ci a început la ora 21.30, din grijă pentru sănătatea Papei Francisc.
Măsura anunțată de Vatican nu este singura luată în ultima vreme în contextul pandemiei de coronavirus. La finalul lunii noiembrie, Suveranul Pontif a anulat pelerinajul anual din data de 8 decembrie, de la statuia Fecioarei Maria, aflată în Piața Spaniei, din centrul istoric al Romei.
„Pe 8 decembrie, Sfântul Părinte Francisc va săvârși un act de devoțiune în privat, încredințând Fecioarei Maria orașul Roma, locuitorii acestuia și pe numeroșii bolnavi din orice parte a lumii. Decizia de a nu merge în după-amiaza zilei de 8 decembrie în Piazza di Spagna pentru tradiționalul act de venerație la Neprihănita se datorează situației actuale de urgență sanitară, fiind luată cu scopul de a evita orice risc de infectare provocat de formarea unor grupuri de oameni”, au anunțat atunci reprezentanții Vaticanului.
De altfel, în ultimele luni, Papa Francisc a făcut de mai multe ori apel la oameni să respecte regulile stabilite pentru a se proteja de infecția cu noul coronavirus.
Suverantul Pontif a avut un mesaj inclusiv pentru cei care nu poartă mască de protecție, precizând că aceștia ”sunt incapabili să iasă din mica lor lume de interese”.
„Nu îi vei vedea niciodată pe aceşti oameni protestând împotriva morţii luiGeorge Floyd(…), sunt incapabili să iasă din mica lor lume de interese”, a precizat Papa Francisc în cartea de interviuri „Un temps pour changer”.
Iar la finalul lunii octombrie, Suveranul Pontif s-a referit la pandemie spunând că este ”odoamnă care ne face mult rău”.
“Voi sta aici sus. Mi-aș dori să pot să cobor şi să vă salut pe fiecare dintre voi, însă trebuie să păstrăm distanţa. Dacă aș coborî,oamenii vor forma grupuri, iar asta este împotriva precauţiilor de care trebuie să ţinem cont în faţa acestei doamne pe nume COVID, care ne face mult rău”,a spusPapa Franciscîn timpul unei audienței.