Vasile Dîncu: Nu e cazul ca România să intre în război, aşa cum uneori vedem în fake news-uri
Vasile Dîncu (PSD), ministrul Apărării, a declarat, vineri, că NATO nu va reacţiona militar în cazul unei intervenții a Rusiei în Ucraina. „Nu e cazul ca România să intre în război, aşa cum uneori vedem în fake news-uri”, a mai afirmat Dîncu.
Ce spune Dîncu despre solicitarea Rusiei care vizează România
Vineri, Ministerul rus de Externe a anunțat oficial că printre „garanțiile de securitate” pe care le pretinde Occidentului se numără și retragerea trupelor NATO din Bulgaria și România.
Întrebat despre această solicitare a Rusiei, Vasile Dîncu a afirmat: „Face parte şi din cererea generală pe care NATO şi Uniunea Europeană o consideră inacceptabilă. (…) De fapt, Federatia Rusă încearcă să readucă lumea la nivelul terminării Războiului Rece din 1991, ceea ce este inacceptabil, şi, aşa cum NATO a declarat-o, este o cerere nenegociabilă”.
„Prezenţa înaintată a trupelor NATO pe flancul estic, din ţările baltice, Polonia, până în sudul continentului, va continua. Deci Rusia nu poate să condiţioneze aceste echipamente şi acest plan defensiv cu totul. În nenumărate rânduri NATO a arătat, şi oficialităţile române, militare şi civile, au arătat că baza de la Deveselu este una defensivă. Şi alte echipamente care există sunt pur şi simplu elemente ale pregătirii defensive pe care ţările din flancul estic o fac. Evident, nu fără legătură cu ceea ce se întâmplă în ultima vreme în relaţiile internaţionale, ceea ce se întâmplă după 2014 când Federaţia Rusă a ocupat Crimeea, ceea ce se întâmplă acum la graniţa Ucrainei, ce s-a întâmplat în ultimii ani”, a mai declarat Dîncu, potrivit News.ro.
Vasile Dîncu: România nu va intra în război
Ministrul Apărării a insistat apoi că România nu va intra în război.
„Aş vrea să precizez asta pentru ca populaţia să înţeleagă foarte bine, nu e cazul ca România să intre în război, aşa cum uneori vedem în fake news-uri. A spus-o acum două zile secretarul general NATO, Stoltenberg, a spus că NATO în cazul unei intervenţii în Ucraina a Federaţiei Ruse nu va reacţiona militar, deoarece, conform Tratatului NATO, nu poate interveni decât dacă e ameninţată o ţară membră NATO. Ucraina nu e în acest moment membră NATO, dar sigur că vor fi alte forme de reacţii pe care comunitatea internaţională le va lua. Nu este nevoie în acest moment să ne pregătim pentru război, dar atunci când ai un conflict la graniţă sau în apropierea ta trebuie să te pregăteşti întotdeauna pentru că sunt multe efecte adverse aici, care influenţează şi situaţia României”, a mai declarat Dîncu, potrivit News.ro.
Iohannis a convocat pentru miercuri şedinţa CSAT
Amintim că preşedintele Klaus Iohannis a convocat pentru miercuri o ședință CSAT în care se va discuta și despre situaţia de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO.
Asta în contextul în care Rusia a cerut oficial retragerea forțelor NATO din România și Bulgaria.
„Această solicitare a fost deja respinsă fără echivoc ca inacceptabilă de către Alianța Nord-Atlantică atât public, cât și în cadrul dialogului NATO cu Rusia și, respectiv, SUA-Rusia. (…) Alături de aliații săi, România va continua să susțină ferm, cu argumente bazate pe evoluțiile de securitate din Vecinătatea Estică, importanța întăririi Flancului Estic”, a reacționat Ministerul român de Externe.