Variola maimuței stârnește îngrijorare în rândul OMS. Cât de expusă este România

Publicat: 07 08. 2024, 10:31
Foto simbol: Pixabay

Organizația Mondială a Sănătății cântărește discuțiile cu privire la declararea unei urgențe internaționale de sănătate publică, deoarece o tulpină mortală de variola maimuței se răspândește în Africa, potrivit Axios.

Vaccinurile și supravegherea sănătății publice ar putea controla virusul, care ucide aproximativ 3% dintre cei infectați cu o nouă tulpină în Africa în acest an și se răspândește prin contact sexuak, relatează Science.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a scris duminică pe X că are în vedere convocarea unui comitet consultativ pentru a discuta dacă ar trebui declarată o urgență.

Autoritățile locale și partenerii extind un răspuns, dar sunt necesare mai multe finanțări și sprijin, a scris el.

Mpox – cunoscut anterior ca variola maimuțelor – a crescut cu 160% în Africa în acest an, comparativ cu 2023, potrivit Centrului African pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

În timp ce marea majoritate a cazurilor se află în Republica Democratică Congo, au fost raportate focare în 15 țări.

Mai puțin de 1% dintre persoanele infectate au murit în timpul urgenței globale de mpox în 2022.

Cercetătorii examinează cât de bine pot funcționa vaccinurile mpox după ce oamenii s-au infectat.

Potrivit specialiștilor contactați de Adevarul, cazuri sporadice pot apărea în Europa și în România, căci lumea se află într-o permanentă mișcare, trăim într-o lume globalizată, oamenii călătoresc, mobilitatea este extrem de mare.

„Unii vin, alții pleacă ..șansele de apariție a unor cazuri de îmbolnăvire în Europa și România există, însă fără a ne gândi la o epidemie”.