Varianta Omicron se răspândește rapid în marile orașe ale Indiei, însă spitalizările încă sunt la un nivel redus
Marile orașe indiene Delhi, Mumbai și Kolkata se confruntă cu un număr tot mai mare de cazuri de infecție cu SARS-CoV-2, însă bilanțul spitalizărilor rămâne deocamdată la un nivel scăzut. Chiar și așa, autoritățile se tem că răspândirea virusului va accelera în zonele rurale ale țării.
India a raportat la bilanțul de joi 90.928 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în creștere de aproape patru ori față de începutul anului, iar cele mai multe îmbolnăviri au fost înregistrate în orașele în care, potrivit oficialilor indieni, varianta Omicron ar fi înlocuit Delta. Majoritatea persoanelor testate pozitiv fie au fost asimptomatice, fie au avut o simptomatologie ușoară și s-au recuperat rapid la domiciliu, spun autoritățile indiene, potrivit Reuters preluată de Saltwire.
Ministrul federal al sănătății a încadrat Delhi, Mumbai, Kolkata, Chennai și Bengaluru printre principalele regiuni de îngrijorare, deși mulți oficiali se tem că în curând virusul se va răspândi în zona rurală, acolo unde sistemul sanitar este ceva mai vulnerabil.
Varianta Omicron se răspândește rapid în marile orașe ale Indiei. Chiar și așa, spitalizările încă sunt la un nivel redus
Kolkata, oraș cu circa 15 milioane de locuitori, a contabilizase aproape jumătate dintre cazurile nou-confirmate în Begalul de Vest până acum câteva zile, însă se pare că bilanțul e în creștere și în districtele învecinate. Statul are una dintre cele mai ridicate rate de infectare la nivelul Indiei.
În spitalele din Kolkata încă sunt multe paturi libere pentru pacienții COVID-19. Spre exemplu, la Spitalul general de boli infecțioase Beliaghata au fost efectuate marți doar 75 de internări, deși fuseseră depistate 9.000 de cazuri noi de infecție cu SARS-CoV-2.
În vestul țării, Mumbaiul a înregistrat un nou record negativ de cazuri noi, peste 15.000 depistate într-un interval de 24 de ore, cu mult peste vârful de circa 11.000 pe care îl atingea în 2021. Aproape 90% dintre pacienții noi au fost asimptomatici și doar 8% au fost internați în spital, arată datele oficiale.
Primele studii efectuate pe varianta Omicron a SARS-CoV-2 arată că, deși este mult mai contagioasă, ea este mai puțin agresivă decât Delta. Cu toate acestea, cercetătorul Ștefan Dascălu de la Universitatea Oxford a explicat pe B1 TV că, având în vedere viteza de răspândire, în cele din urmă s-ar putea ajunge la o presiune cel puțin similară cu cea pe care au resimțit-o spitalele în al patrulea val pandemic.