„Următorul val a început în Europa”, a susținut dr. Eric Topol, fondator și director al Scripps Research Translational Institute, în condițiile în care numărul infectărilor cu coronavirus zilnic raportate a început să crească în mai multe state europene.
Dr. Eric Topol a și postat pe Twitter mai multe grafice cu recentele cifre pandemice, publicate de Our World of Data.
The next wave in Europe has begun pic.twitter.com/2qm4JzOqit
— Eric Topol (@EricTopol) March 12, 2022
Săptămâna a adus un vârf de infectări și spitalizări în Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Elveția și Italia. Asta în contextul în care multe țări au renunțat la restricțiile anticoronavirus, unele chiar și la obligativitatea purtării măștii în spațiile închise.
Potrivit Forbes, specialiștii se tem că s-ar putea repeta povestea de anul trecut.
În iunie 2021, în Statele Unite numărul contaminărilor a crescut la o lună după ce Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) a modificat regulile privind folosirea măștilor.
Iar în noiembrie anul trecut numărul cazurilor a crescut spectaculos în Europa după ce autoritățile au ridicat majoritatea restricțiilor. Unii au pus această evoluție pe seama variantei Omicron care tocmai fusese descoperită în Africa de Sud și se extinsese pe continentul nostru. Numai că tendința de creștere se manifestase dinainte.
România se numără printre țările europene care au renunțat la măsurile menite să limiteze transmiterea SARS-CoV-2. Odată cu ridicarea stării de alertă, toate restricțiile au fost eliminate.
„Faptul că Guvernul a hotărât ridicarea stării de alertă se ajunge într-o situație nouă în care toate restricțiile vor fi ridicate. (…) Prudența și responsabilitatea individuală trebuie să reprezinte principalele atribute ale perioadei următoare”, declara, pe 8 martie, Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății.
Acesta a precizat că masca de protecție nu mai e nici ea obligatorie, dar e recomandată în spațiile aglomerate, școli și grădinițe.
Întrebat de ce sunt ridicate toate restricțiile deodată și nu treptat, Rafila a răspuns: „E o întrebare la care nu am răspuns foarte concret, dar și eu sunt solidar cu decizia Guvernului României de a nu prelungi această stare de alertă”.
Date îngrijorătoare vin și din China, țara din care a pornit pandemia.
Autoritățile de acolo au anunțat duminică aproape 3.400 de infectări cu coronavirus, un record de contaminări zilnic raportate din februarie 2020 și până în prezent.
În total, 19 provincii au luat măsuri pentru a limita focarele cauzate de variantele Delta şi Omicron.
Școlile din Schangai, cel mai mare oraş al țării, au fost închise.
This does not bode well for China, relying fully on vaccines with low efficacy vs Omicron. Hong Kong’s use of Sinovac is 40%. Both have low booster rates. pic.twitter.com/1tMOafuTXM
— Eric Topol (@EricTopol) March 12, 2022