Vânzările de sobe și lemne au explodat în Franța și Germania. La cât ajung prețurile

Vânzările de sobe și lemne au explodat în Franța și Germania. La cât ajung prețurile
Foto: Pixabay

Creșterea prețurilor la gaze și electricitate, fac ca lemnele pentru încălzire să fie la mare căutare în Franța.

„Sunt tot timpul pe drum să fac livrări. Suntem obligați să raționalizăm, să facem două și chiar trei livrări pentru ca clienții să poată să înceapă iarna”, explică Christophe Glad, președintele sindicatului comercianților de lemne de încălzire din Alsacia, citat de Agerpres.

Vânzătorii sunt nevoiți să raționalizeze și chiar să refuze unii clienți, conform AFP.

Mulți clienți sunt din Germania, unde speculațiile cu lemne sunt importante

În Franța, prețul unui metru cub de lemn oscilează între 90 și 100 de euro, față de 70 până la 80 de euro anterior iar în Germania, unde dependența de gazele rusești era puternică, suma ajunge și până la 200 de euro – relatează Profit.ro.

„Sunt din ce în ce mai mulți oameni care vor să facă economii iar folosirea lemnului drept principala modalitate de încălzire este energia cea mai ieftină”, confirmă Laura Menrath, asistent administrativ la firma Moose, specializată în producția de sobe și șeminee din Vendenheim, în apropiere de Strasbourg.

Conform acesteia, firma a înregistrat cereri considerabile pentru sobele pe bușteni în 2022, față de cele pe peleți: „Înainte erau în proporție de 50/50″ dar, acum, „doar o persoană din 20 se mai interesează în prezent de sobe pe peleți”.

Cine nu a comandat la timp, nu mai găsește lemne și sobe

Președintele Federației instalatorilor de sobe și șeminee (FIPC), Patrice Escrieut, a explicat că cererea este atât de mare încât una din consecințe este o aglomerare la nivelul uzinelor, ceea ce duce la întârzieri în fabricarea sobelor care pot varia de la 4 la 12 luni.

În context, vânzătorii de lemne abia pot face față cererii în ultimele săptămâni: „facem livrări încă din vară”, însă în acest an avem în unele zile „chiar și până la 100 de apeluri” zilnice, susține Christophe Glad referindu-se la faptul că a fost nevoit să renunțe să mai livreze unor persoane care au optat tardiv în acest an pentru încălzirea pe lemne.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`