Valeriu Zgonea: Parlamentele român şi sârb vor semna un acord în vederea susţinerii Serbiei în aderarea la UE
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, după întâlnirea cu preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Serbia, Maja Gojković, şi premierul Victor Ponta, că
Parlamentele român şi sârb vor semna un acord de colaborare în vederea susţinerii Serbiei în aderarea la UE, a declarat, miercuri, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, scrie Mediafax.
„Discuţiile s-au axat pe integrarea Serbiei în UE, pe relaţiile foarte bune pe care le avem noi, ca state, pe colaborarea foarte bună dintre cele două Guverne ale României şi Serbiei şi pe discuţia mai veche de a semna un memorandum de înţelegere între Parlamentul României, Camera Deputaţilor şi Parlamentul sârb şi pregătirea Parlamentului sârb pentru deschiderea capitolelor de aderarea la UE, sperăm că va fi anul aceasta, îi urez succes doamnei preşedinte şi să pregătim toţi parlamentarii ca să ştie cum să adapteze legislaţia cât mai rapid la cerinţele UE”, a afirmat Zgonea, după întâlnirea cu preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Serbia, Maja Gojković, şi premierul Victor Ponta.
El a adăugat că România se află în relații bune cu Serbia și că speră că această vizită să fie o relansare a dialogului la nivel parlamentar între cele două state.
„Avem o relaţie foarte bună, sperăm ca această vizită să fie o relansare a dialogului la nivel parlamentar între cele două state, ţinta noastră este aceea ca, mai devreme sau mai târziu, toate stalele din Balcanii de Vest să fie susţinute cu experienţa României în procesul de aderare la UE. (…) Cu domnul premier Victor Ponta, agenda a fost legată de angajamentul celor două Parlamente ca, împreună cu Parlamentul bulgar, să semnăm şi un triunghi de înţelegere la nivelul celor trei Parlamente care să suţină partea guvernamentale a proiectelor pe care cei trei miniştri le-au stabilit. Vizita este un semnal de întărire a relaţiilor între cele două Parlamente, cred că împreună vom putea să ajutăm Parlamentul sârb să închidă capitolele de negociere şi să adopte legislaţia aquis comunitar, astfel încât într-o perioadă foarte scurtă de timp Serbia să revină în marea familie europeană”, a spus Zgonea.
La rândul său, premierul Victor Ponta a spus că din punct de vedere regional, această colaborare este extrem de bună pentru Bulgaria, Serbia şi România.
„Am dorit să particip la această întâlnire cu doamna preşedintă deoarece, în urmă cu puţin timp, la Craiova, am semnat, cei trei premieri, ai Bulgariei, Serbiei şi al României, o declaraţie comună şi un acord în care avem şi un sistem de cooperare între cele trei ţări care seamănă cu grupul de la Vişegrad, se numeşte grupul de la Craiova, un mod de colaborare mult, mult aprofundat între cele trei ţări, chiar dacă două dintre ele, România şi Bulgaria, sunt deja membre ale UE, Serbia urmează să deschidă capitole de negociere. Cred că, din punct de vedere regional, această colaborare este extrem de bună pentru toate cele trei ţări şi pentru ce avem de făcut. Şi faptul că se duce de la nivel executiv la nivel parlamentar este un lucru extrem de bun şi de aceea am vrut să salut această întâlnire şi să-i rog pe cei doi preşedinţi ai Parlamentului, urmează să vină şi doamna preşedintă a Parlamentului Bulgariei, să ducă mai departe acest tip de colaborare”, a declarat Victor Ponta, după întâlnire.
Preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Serbia, Maja Gojković, a afirmat că Serbia este recunoscătoare României pentru sprijinul dat pe calea europeană și că au existat discuții concrete privind o colaborare pentru vitor.
„Suntem recunoscători României pentru sprijinul acordat pe calea europeană. Astăzi am avut discuţii concrete cu privire al colaborarea pentru viitor, în prezenţa primului ministru, am discutat despre o colaborare concretă pe care România o poate acorda Serbiei în acest moment în care se pregăteşte pentru deschiderea primelor capitole de negociere pentru integrare în UE. Am convenit că, într-un viitor apropiat, să semnăm un acord de colaborare bilaterară între Parlamentele României şi Serbiei în care să fie menţionate capitolele de colaborare, în primul rând vom avea în vedere integrarea în UE. Evident că experienţa României, pe care a avut-o înainte de a deveni membu al UE, ne va fi de mare folos. Am discutat şi despre activitatea grupului de la Craiova înfiinţat de cei trei premieri ai României, Serbiei şi Bulgariei acum trei luni. Într-un viitor apropiat vom semna şi noi un acord de colaborare între cele trei state cu domeniile de activitate prevăzute în acordul de colaborare semnat de cei trei premieri la Craiova”, a spus oficialul sârb.