Ambasadorul Valeri Kuzmin, fost reprezentant al Moscovei la Chișinău: În Republica Moldova există un trend de eliminare a REGIMULUI CRIMINAL CORUPT al unui oligarh / Despre federalizarea țării: Modelul există în lume și e viabil

Ambasadorul Valeri Kuzmin, fost reprezentant al Moscovei la Chișinău: În Republica Moldova există un trend de eliminare a REGIMULUI CRIMINAL CORUPT al unui oligarh / Despre federalizarea țării: Modelul există în lume și e viabil
Foto: B1.ro

Ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, a comentat, miercuri, situația politică explozivă de la Chișinău și, implicit, lupta acerbă pentru putere dintre oligarhul Vlad Plahotniuc și noul guvern condus de Maia Sandu.

Kuzmin, care a fost și ambasador la Chișinău, a subliniat faptul că poziția oficială a Kremlinului e „foarte clar exprimată de Ministerul de Externe rus pe 10 iunie”.

Diplomatul a punctat și faptul că actuala coaliție de guvernare din Republica Moldova, formată din socialiștii președintelui Dodon și forțele proeuropene conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase, are atât sprijinul Uniunii Europene, cât și al Moscovei, precizând că SUA „nu par să se opună” noului Executiv.

Kuzmin a mai spus că evenimentele recente de la Chișinău și sprijinul Rusiei pentru noul Guvern reprezintă „un trend de eliminare a regimului criminal corupt al unui oligarh”, făcând astfel trimitere la controversatul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

Ambasadorul a vorbit și despre ideea „federalizării” Republicii Moldova, în contextul în care în presă au apărut imagini cu Igor Dodon dictându-i”planul”de federalizare a țăriiunui apropiat de-al lui Vladimir Plahotniuc (Detalii AICI).

„Modelul există în lume și e viabil. Cât despre Moldova – ei (moldovenii, n.r.) decid”, a declarat Kuzmin.

Rusia a salutat, luni, 10 iunie, formarea noului guvern în Republica Moldova şi s-a declarat deschisă cooperării cu acesta în vederea restabilirii unor relaţii bilaterale reciproc avantajoase, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe rus.

„La Moscova este salutată formarea în Republica Moldova a coaliţiei de guvernare şi guvernului. Suntem deschişi cooperării cu organele de conducere alese democratic ale Republicii Moldova pentru restabilirea relaţiilor ruso-moldoveneşti reciproc avantajoase în diferite domenii, în conformitate cu Tratatul de prietenie şi cooperare din 2001”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe rus.

De asemenea, MAE al Federaţiei Ruse şi-a exprimat speranţa într-o „cât mai grabnică normalizare a situaţiei de la Chişinău, în interesul tuturor cetăţenilor moldoveni şi al dezvoltării treptate a ţării”.

„Singura cale posibilă pentru soluţionarea crizei politice interne din Republica Moldova este dialogul între toate forţele politice responsabile, în conformitate cu principiile democratice unanim recunoscute”, a mai transmis diplomaţia rusă.

Premierul moldovean în exercițiu, Pavel Filip, a anunţat duminică dizolvarea Parlamentului şi semnarea decretului prin care a stabilit la 6 septembrie data alegerilor anticipate, după ce Partidul Socialist şi blocul ACUM – care au împreună 61 de mandate de deputat din totalul de 101 – au creat o coaliţie şi au învestit un nou guvern, la conducerea căruia a fost numită şefa Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu.

Guvernul condus de Maia Sandu a fost însă invalidat de Curtea Constituţională, care pare aservită controversatului lider al Partidului Democrat, oligarhul Vlad Plahotniuc.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`