Valdemaras Rupsys, comandantul armatei lituaniene: „Rusia a pierdut deja războiul și va dura de la 5 la 10 ani până când va putea fi o amenințare din nou” / „Și-a supraestimat puterea și a subestimat Ucraina”

Publicat: 03 05. 2022, 08:02
Actualizat: 03 05. 2022, 08:36
Valdemaras Rupsys, comandantul armatei lituaniene: „Rusia a pierdut deja războiul”. Sursa: Captură video/ Youtube/ LaisvėsTV

Generalul Valdemaras Rupsys, comandantul armatei lituaniene, a declarat că Rusia a pierdut deja războiul și că se va putea recupera militar în 5-10 ani. Afirmațiile acestuia au fost făcute în cadrul unui interviu acordat pentru LRT.lt.

Comandantul a mai spus că nu a crezut că Vladimir Putin va lua decizia de a-și ataca vecinii și este de părere că ar fi vorba de corupție la nivel de stat, unde conducerea politică nu a fost expusă unei imagini verosimile a puterii ruse. Acesta a mai declarat că Rusia „sângerează”, iar reconstruirea capacităților militare de dinainte de război va dura mult timp.

„Rusia este în prezent angajată într-un război și sângerează”

„Înainte de acest război, nu toată lumea din țara noastră avea aceeași înțelegere că amenințarea venită din Rusia era reală. Cineva a negat amenințarea, cineva a spus că Lituania este incapabilă să se apere, cineva nu credea în apărarea colectivă”.

„Războiul din Ucraina schimbă totul – a arătat că NATO este în viață, că este capabilă să descurajeze agresiunea militară rusă, că este pregătită și are capacitatea de a-și apăra statele membre, inclusiv Lituania. Declarația SUA și a secretarului general al NATO, că niciun centimetru de teritoriu nu poate fi pierdut, este foarte clară”.

„Rusia este în prezent angajată într-un război și sângerează. A suferit pierderi grele. Are nevoie de timp pentru a-și reconstrui puterea militară pe care o avea înainte de război”, preluat de ziaristii.com.

„Arhitectura de securitate trebuie modelată în trei faze clare, inclusiv o evaluare a ceea ce se întâmplă astăzi, un plan de descurajare, un plan de apărare. Înseamnă, de asemenea, să anticipăm care ar putea fi amenințarea pe termen mediu, între 1 și 5 ani, și amenințările pe termen lung, după 5 ani sau mai mult, când Rusia și-ar putea reconstrui capacitățile”.

Recuperarea militară a Rusiei va dura între 5 și 10 ani

„Amenințările militare nu pot fi văzute izolat de amenințările politice. Evaluarea mea personală este că Rusia va rămâne neschimbată și va rămâne o amenințare pentru noi și pentru NATO. În plus, această amenințare ar putea fi și mai mare și, prin urmare, țările NATO trebuie să fie pregătite s-o descurajeze. Rusia trebuie descurajată, astfel încât să nu mai facă ceea ce face acum, când a decis să atace Ucraina”.

„Va dura de la 5 la 10 ani până când Rusia va putea fi o amenințare convențională din nou. După acest război, cu siguranță va pierde forțele convenționale și puterea. În războaie, armatele evoluează, capătă avânt și putere dacă statul nu este slăbit economic”.

„Cu toate acestea, problemele economice din Rusia sunt grave. Recuperarea nu va fi rapidă. Rusia a demonstrat că nu este capabilă din punct de vedere tehnologic să fie un concurent egal cu Occidentul. Putin a crezut așa, iar regimul său a fost înșelat crezând că are cea mai bună armată din lume”.

„Aceasta este corupție la nivel de stat, în care conducerea politică nu a fost expusă imaginii adevărate a puterii ruse din frică sau din alte calcule. Cred că armata rusă, generalii, chiar și agențiile de informații, probabil că nu au crezut ei înșiși că Putin ar putea lua decizia de a ataca Ucraina”.

„Rusia a pierdut deja războiul în acest moment”

„Revanșismul Rusiei n-a mers nicăieri. Nu spun că a pierdut toate bătăliile, doar pentru că Ucraina a rezistat. Rusia a pierdut deja războiul în acest moment. Retragerea de la Kiev este un indiciu clar al eșecului primei lor idei”.

„Cred că centrul de greutate al acestei invazii militare a fost de a răsturna conducerea politică. Au eșuat și acum încearcă o nouă rundă de război prin preluarea teritoriilor. Cred că au puține speranțe de a distruge armata ucraineană”.

„Rusia nu ar trebui să aibă nici măcar ideea de a efectua o invazie militară a unei țări NATO. Ar trebui s-o descurajăm spunându-i că folosirea forțelor convenționale este fără speranță. NATO trebuie să fie clară și face acest lucru”.

„Folosirea forțelor neconvenționale, adică a armelor nucleare, este o înfrângere totală. Nu va exista nicio victorie după un război nuclear, pentru că toată lumea va fi pierdut și ar putea duce la o situație de necontrolat. Chiar și Rusia probabil înțelege asta”.

„Rusia a fost implicată într-un război greșit judecat în Ucraina”

„Logistica – reiese clar din ceea ce vedem în Ucraina. Stocurile reprezintă o provocare uriașă atât pentru forțele armate, cât și pentru stat. Ceea ce are un soldat în mâini, rezerve operaționale și strategice, este o cantitate uriașă de muncă, să nu mai vorbim de materiale medicale și de inginerie. Acestea sunt zone diferite care trebuie modernizate, întreținute”.

„Trebuie să replanificăm sistemul de apărare. Nici celelalte amenințări nu au dispărut și nimeni nu a eliminat amenințările teroriste. Dar principala amenințare pentru țările NATO astăzi este Rusia. Există decizii clare la nivel politic NATO, sarcini pentru personalul militar cu privire la modul de neutralizare a amenințărilor, cum să fie pregătit dacă Rusia dorește să folosească puterea militară împotriva unei țări NATO”.

„Rusia a fost implicată într-un război greșit judecat în Ucraina, și-a supraestimat puterea și a subestimat Ucraina și a suferit pierderi grele. Rusia a văzut că nu este atât de puternică pe cât credea că este. Îi va trebui timp pentru a-și reconstrui capacitățile înainte de a-i putea amenința pe alții – dacă acel regim rămâne și are voința politică de a continua să amenințe, ceea ce nu am nicio îndoială că o va face”.