Pompierii italieni au continuat miercuri să lupte cu focurile în Sicilia miercuri, deoarece temperaturile au atins ceea ce ar putea fi un nivel record în Europa.
Serviciul de informare agricolă-meteorologică din regiune (SIAS) a raportat că temperatura a crescut la 48,8 grade Celsius miercuri după-amiază.
Agenția a declarat pe pagina sa de Facebook că este cea mai ridicată temperatură înregistrată în întreaga rețea de la instalarea sa în 2002.
Poate fi, de asemenea, un record european, deși experții în vreme au avertizat că măsurarea trebuie confirmată.
Contactată de Euronews, o purtătoare de cuvânt a Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) a declarat că agenția „analizează activ această observație, dar în acest moment nu putem confirma sau nega validitatea acesteia”, menționând că măsurarea nu provine de la serviciul meteorologic oficial italian.
„Nu putem face încă nicio evaluare preliminară pro sau contra a observației de 48,8 ° C”, a declarat OMM pentru Euronews.
Cea mai înaltă temperatură înregistrată vreodată pe continentul european este de 48 de grade Celsius în 1977 în Atena.
Pompierii se luptă cu flăcări în Sardinia, Sicilia și Calabria de săptămâni întregi. Incendiile sălbatice au ucis trei persoane în Italia.
Între timp, Spania și Portugalia se pregăteau pentru sosirea unui val de căldură periculos care a făcut ravagii sud-estul Europei și începe să împingă spre vest spre peninsula Iberică.
Un val de căldură alimentat de aerul cald din Africa de Nord a cuprins părți mari din regiunea mediteraneană în ultimele zile, contribuind la incendii masive și ucigând zeci de oameni în Italia, Turcia și Algeria.
În Grecia, incendii uriașe au devastat pădurile timp de o săptămână, distrugând casele și forțând evacuările.
Premierul portughez a avertizat că vremea caldă crește amenințarea cu incendiile, care în 2017 au ucis peste 100 de persoane în țara sa.
Serviciul meteo din Spania a prognozat o canicula până luni și a spus că temperaturile ar putea depăși 44 de grade Celsius în unele zone.
„Temperaturile maxime și minime vor atinge niveluri mult peste cele normale în această perioadă a anului”, a declarat serviciul meteorologic din Spania, AEMET, într-o „avertizare specială privind vremea”.
Astfel de vârfuri de temperatură nu sunt nemaiauzite în Spania și Portugalia în lunile de vară. Chiar și așa, oamenii de știință din domeniul climei spun că nu există nicio îndoială că schimbările climatice cauzate de arderea cărbunelui, a petrolului și a gazelor naturale determină evenimente extreme, precum valuri de căldură, secete, incendii, inundații și furtuni.
Cercetătorii pot lega direct un singur eveniment de schimbările climatice numai printr-o analiză intensivă a datelor, dar spun că astfel de calamități se așteaptă să se întâmple mai frecvent pe planeta noastră.