Vaccinul produs de Moderna rămâne eficient împotriva noilor variante de COVID-19, transmit reprezentanții companiei

Publicat: 25 01. 2021, 16:52
Foto: Hepta - Abaca Press / Utrecht Robin/ABACA

După ce au fost descoperite mai multe tulpini de COVID-19 care ar putea face virusul mult mai contagios, experții au precizat că vaccinul Moderna rămâne eficient împotriva variantelor britanice și sud-africane ale coronavirusului Informația a fost furnizată de compania americană de biotehnologie într-un comunicat, relatează AFP.

Vaccinul împotriva COVID-19 produs de Moderna rămâne eficient

Experții se așteaptă ca vaccinul „să protejeze împotriva variantelor detectate la această dată”, a spus compania după testele de laborator. Cu toate acestea, Moderna a spus că va lucra pentru a dezvolta o doză suplimentară pentru a crește în continuare protecția împotriva acestor variante, dar și al altor variante.

Deși toate virusurile suferă mutații constant, cercetătorii sunt îngrijorați cu privire la mutațiile descoperit în Marea Britanie și Africa de Sud pentru că se crede că sunt capabile de a modifica funcțiile cheie ale virusului.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilordin SUA asigură căreacţiilealergice severă după vaccinarea cu serul produs deModerna sunt rare. Doar 10 persoane din cele peste 4 milioane care au fost imunizate înSUA, au avut reacția adverse, însă niciunul dintre acești pacienți nu au decedat,transmite AFP, preluată de Agerpres.

„Pe baza acestor controale preliminare, şocurile anafilactice (reacţii alergice grave – n.r.) după injectarea vaccinului Moderna împotriva COVID-19 sunt un eveniment rar”, a scris Centrul de prevenire şi de luptă împotriva bolilor (CDC).

Informații despre reacțiile adverse

În perioada 21 decembrie 2020 – 10 ianuarie 2021, 108 cazuri posibile raportate de reacţie alergică din primele 4.041.396 de doze injectate. Doar 10 cazuri s-au dovedit a fi într-adevăr şocuri anafilactice, dintre care şase au necesitat spitalizare. Aceasta reprezintă o rată de 2,5 şocuri anafilactice la un milion de injectări.

Din cele 10 cazuri, nouă persoane aveau antecedente cunoscute de reacţii alergice, de exemplu la anumite medicamente sau alimente, dar nu după injectarea unui vaccin. Sursa citată subliniează că toate cauzurile au fost raportate la femei cu vârste cuprinse între 31 şi 63 de ani.

Simptomele s-au manifestat la 15 minute după administrarea vaccinului în nouă din cele 10 cazuri şi la mai bine de 30 de minute într-un singur caz.

În cazul vaccinului Pfizer, rata este de 11,1 şocuri anafilactice la un milion de injectări, potrivit unui studiu precedent alCDC.