Vaccinul Johnson & Johnson a fost suspendat în Statele Unite

Publicat: 13 04. 2021, 14:45
Foto: hepta.ro/ Zuma Press / Pavlo Gonchar

Administrația pentru Alimente și Medicamente a decis suspendarea imediată preventivă a administrării vaccinului J&J, după ce 6 femei (din 7 milioane de vaccinări) au fost afectate de cheaguri de sânge rare. Australia a decis să nu cumpere serul.

Marți, Administrația pentru Alimente și Medicamente a cerut să oprească administrarea Johnson & Johnson cu efect imediat. Decizia se datorează reacțiilor a șase femei cu vârste cuprinse între 18 și 48 de ani în cele două săptămâni care urmează vaccinului: acestea au dezvoltat o boală rară legată de cheaguri de sânge. Una dintre cele șase femei a murit, alta este în stare critică. În SUA, 7 milioane au primit doza unică de vaccin Johnson & Johnson, scrie corriere.it.

Totodată, guvernul australian a decis marți să nu cumpere vaccinul Johnson & Johnson și a identificat un al doilea caz de cheag de sânge rar posibil legat de vaccinul AstraZeneca. Ministrul Sănătății, Greg Hunt, a exclus un contract J&J, deoarece vaccinul său era similar – bazat pe tehnologia vectorului viral, și nu mRna ca Pfizer și Moderna – cu produsul AstraZeneca, pentru care Australia are deja un contract. Pentru 53,8 milioane de doze.

Valeriu Gheorghiță, după ce autoritățile americane au recomandat suspendarea vaccinului de la Johnson&Johnson

Valeriu Gheorghiță a declarat marți că și în cazul vaccinului J&J care ar urma să fie administrat și în România se va aștepta o decizie EMA, după ce autoritățile sanitare americane au recomandat suspendarea folosirii sale:

“Am văzut această recomandare în cursul zilei de astăzi. Așteptăm, pe bună dreptate, o precizare de la Agenția Europeană a Medicamentului și cu siguranță, dacă va fi nevoie să nu demarăm încă utilizarea acestui tip de vaccin putem face acest lucru. Avem capacitatea de stocare. Nu ne forțează nimeni să începem, atâta timp cât nu avem suficiente date de siguranță.

Cred că săptămâna aceasta, din moment ce FDA reccomandă acest lucru, sigur EMA va face o precizare. Mai ales că în Europa nu s-a folosit până acum aceste vaccinuri, tocmai de aceea este importantă experiența acumulată în SUA, unde sunt aproape 7 milioane de doze, deja utilizate.

Frecvența acestor cazuri de evenimente trombotice pare să fie de unul la un milion, deci vorbim oricum de frecvență extrem de rară. Atâta timp cât a fost această recomandare cu siguranță și EMA va face precizări suplimentare”.

EMA studiază posibila legătură dintre vaccinul anti-COVID Johnson&Johnson și apariția unor cheaguri de sânge

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a început să facă studii cu privire la o posibilă legătură între administrarea vaccinului anti-COVID-19 produs de compania Johnson&Johnson și apariția unor cheaguri de sânge.

„Un caz s-a produs într-un studiu clinic și trei cazuri s-au produs în timpul lansării vaccinului în SUA. Unul dintre ele a fost fatal”, au transmis reprezentanții EMA.

Astfel, specialiștii EMA au început ”să evalueze informaţii cu privire la incidente tromboembolice” la persoane care au primit acest tip de vaccin.

Vaccinul produs de compania americană Johnson&Johnson a fost autorizat a fi utilizat pe teritoriul Uniunii Europene, însă încă nu a început administrarea acestuia. Cetățenii europeni ar purea începe să primească acest tip de vaccin începând din data de 19 aprilie.