Marea Britanie este prima țară din lume care administrează un vaccin împotriva COVID-19, iar Margaret Keenan, în vârstă de 90 de ani, a scris istorie când a primit doza. Bunica, originară din Enniskillen, Irlanda de Nord, a fost aplaudată de personalul de la Coventry Hospital după ce a primit formula de la Pfizer și BioNTech în 8 decembrie, relatează Euronews.
Margaret Keenan a marcat startul programului global, care de atunci a căpătat tot mai mult avânt. Ca parte din strategia Regatului Unit, primele 800.000 de vaccinuri au fost prioritizate pentru persoanele cu vârste de cel puțin 80 de ani, care sunt deja în spital sau au rezervat un program ambulatoriu. Personalul din aziluri este, de asemenea, în fruntea cozii.
Moscova a început să le administreze cetățenilor varianta rusească de vaccin cu trei zile înainte ca Margaret Keenan să primească injecția, în serul rusesc încă nu a fost recunoscut la nivel internațional. Vaccinul Rusiei se numește „Sputnik V”, iar autoritățile naționale au stârnit semne de întrebare atunci când au anunțat că este gata, în august. Oamenii de știință sunt îngrijorați de timpul redus de testare și de numărul mic de voluntari care l-au primit.
Prin urmare, Sputnik V încă este în mijlocul studiilor și pentru moment este administrat doar persoanelor cu vârste mai mici de 60 de ani care nu au boli cronice. De prioritate se bucură și angajații sectoarelor mai predispuse la a contracta boala, precum educația și munca socială.
Germania speră că va începe să își vaccineze cetățenii înainte de sfârșitul anului 2020, ceea ce ar însemna că va fi nevoie de o autorizare înainte de Crăciun. Jens Spahn, ministrul Sănătății, a făcut acest anunț la o conferință de presă – o conferință de presă marcată de nerăbdarea tot mai mare a guvernului în ceea ce privește timpul de care au nevoie autoritățile sanitare europene pentru a aproba serul.
Precum și alte țări europene, Spania a dezvoltat o strategie care îi pune pe primul loc pe cei vulnerabili. Guvernul a subliniat, totuși, că planul are nevoie de o analiză constantă, astfel încât să rămână „viu, agil și flexibil”.
Portugalia își va prioritiza 400.000 dintre cei mai vulnerabili cetățeni ai săi la vaccinare, începând din luna ianuarie. Autoritățile plănuiesc ca până în aprilie 1 milion de persoane să fie vaccinate. Premierul Antonio Costa a explicat că planul se va baza pe patru principii fundamentale – faptul că va fi „universal”, opțional, gratuit și va fi „distribuit către întreaga populație în conformitate cu criteriile de prioritate tehnice și definite științific”.