Au fost primii care au luptat cu coronavirusul, acum par a fi primii care au ajuns cu vaccinul pentru COVID-19 într-o formă finală.
Unul dintre cele mai avansare vaccinurile anti-COVID din China ar putea fi în curând testat la nivel mondial, anunţă Bloomberg Quint. Firma Sinovac Biotech este în discuţii cu OMS şi mai multe ţări de pe glob pentru a începe faza a treia a studiilor clinice. Compania vizezază regiuni ale lumii în care noul coronavirus se răspândeşte rapid.
„Ca să evaluăm dacă vaccinul poate proteja, trebuie să studiem relaţia dintre incidenţa bolii şi vaccinare. Nu poţi face asta când nu sunt cazuri”, a declarat directorul companiei Yin Weidong.
Problema este că momentan China e privită cu suspiciune şi relaţiile sale la nivel internaţional sunt erodate. Culmea e că cel mai potrivit loc pentru a-şi testa vaccinul ar fi pentru chinezi Statele Unite, unde focarul epidemiei de Covid-19 este încă puternic.
Doar că americanii au propriile lor companii în care au injectat miliarde de dolari pentru a accelera crearea unui antidot eficient în lupta cu pandemia.
Companii farmaceutice precum Moderna Inc. sau Johnson & Johnson fac deja testări ale propriilor vaccinuri pe oameni, la fel şi echipele cercetătorilor de la Universitatea Oxford.
În afară de proiectul Sinovac, oamenii de știință chinezi au alte trei echipe care fac deja testări pe subiecţi umani: un proiect este derulat de armata chineză în colaborare cu CanSino Biologics Inc., cu sediul în Tianjin, iar alte două sunt gestionate de Compania Naţională chineză Biotec Group.
Şi compania CanSino încearcă să facă testări globale, în acest sens trimiţând o aplicaţie pentru a conduce studii clinice în Canada.
Cele mai multe studii clinice pentru un vaccin împotriva SARS Cov-2 sunt în faza 1 sau 2, ceea ce înseamnă că sunt testate pentru a se stabili dacă sunt sigure şi au un răspuns imunitar.
În faza a treia, care implică un grup de control care primeşte un placebo, se stabileşte dacă cei vaccinaţii sunt mai protejaţi de COVID-19, decât cei care nu au fost vaccinaţi. Asta presupune prezenţa ambelor grupe de testare într-un mediu în care virusul este activ.
Firma Sinovac Biotech care acum se apropie cu paşi repezi de cel mai căutat leac de pe glob, are experienţa creării vaccinului pentru virusul SARS, în 2003. Compania însă a oprit dezvoltarea acestuia în faza 1, pentru că epidemia a fost controlată, stingându-se după 8.000 de cazuri.
“Avem vaccinul gata. Odată ce vreo ţară aprobă studiile clinice, îl vom trimite imediat” – şi-a arătatdirectorul Sinovac Biotech disponibilitatea…
La nivel global, numărul de cazuri confirmate deCOVID-19se îndreaptă spre 4 milioane, iar bilanțul deceselor înregistrate înregistrate în rândul persoanelor testate pozitiv pentrucoronavirusa trecut de 270.000. Totodată, mai bine de 1,34 de milioane de pacienți depistați cu SARS-CoV-2 s-au vindecat, astfel că în prezent sunt 2,3 milioane de cazuri active în toată lumea.
Dintre cele 212 de țări și teritorii în care a fost remarcatcoronavirusul, SUA sunt națiunea cu cele mai multe cazuri circa 1,3 milioane, dar au un ritm de testare fără egal în lume, cu 8,3 milioane de teste. Până la ora actuală, autoritățile americane au raportat în jur de 77.000 de decese, potrivit datelor centralizate vineri dimineață deWorldometer.