După doi ani de pandemie, în care vacanțele turiștilor din întreaga lume au fost date peste cap, turismul dă semne că își revine. Cu toate acestea, prețurile la cazare, dar mai ales în privința transportului va fi mult mai mare față de anii anteriori.
Potrivit datelor Google, intenția românilor de a călători în 2022 este în creștere față de acum trei ani. Luna trecută, de exemplu, volumul căutărilor pentru vacanțe a fost cu 35% mai mare decât în aceeași lună din 2019. Vor fi însă cele mai scumpe vacanțe din ultimii 10 ani, spun analiștii, citați de stirileprotv.ro.
Cele mai scumpe țări pentru vacanțe sunt în continuare: Elveția, Franța, Italia, Grecia, Spania. România este pe locul 34, mai scumpă ca Turcia care e pe locul 41.
Cele mai importante creșteri d eprețuri sunt înregistrate la călătoria cu avionul. Companiile aeriene se confruntă în acest moment cu o creștere a combustibilului pentru avioane, iar acest preț este între 30 și 60% din total costuri legate de operarea avionului.
Conform organizației mondiale a turismului, Europa este prima care își revine, înaintea Asiei care încă suferă din cauza restricțiilor impuse de pandemie.
Pentru Grecia, autoritățile spun că va fi o creștere de 15% a rezervărilor individuale, din cauza inflației care a depășit 10%.
Restaurantele din Grecia se pregătesc pentru sezonul de vară, însă efectele războiului din Ucraina au început să se resimtă. Astfel, prețul unui souvlaki, produs popular în rândul turiștilor și al localnicilor, a crescut în medie cu 30%.
Gustarea costă acum 3,30 euro în medie în zona Atenei, cu 30% mai mult decât vara trecută. În condițiile în care costul principalelor sale ingrediente – carne, legume și ulei de floarea-soarelui – este în creștere puternică, împreună cu prețurile energiei, din cauza războiului și a pandemiei, asupra lanţurilor de aprovizionare, acest lucru evidenţiază unele dintre principalele presiuni cu care se confruntă economia mondială, potrivit Reuters.
S-au scumpit și transportul cu feribotul și închirierea unei mașini.