Vacanță Grecia 2020. Tot ce trebuie să știi dacă vrei să pleci la Mediterană în plină pandemie de coronavirus

Publicat: 03 07. 2020, 15:29
foto: Pixabay

Românii care vor să-și petreacă vacanța de vară 2020 la Mediterană, în Grecia, trebuie să știe că din cauza pandemiei de coronavirus sunt instituite o serie de criterii din parte autorităților de la Atena. Este vorba despre testele care se fac la graniță, formularul care trebuie completat atunci când vreți să plecați spre Grecia, granițele închise și ce se întâmplă în cazul în care sunteți testat pentru Covid-19.

Care sunt cele mai scurte trasee spre Grecia

Vacanța în Grecia, la Mediterană, în 2020, este una atipică din cauza pandemiei de coronavirus.

Românii care vor să meargă pe insulele grecești trebuie să știe că, , pentru a limita răspândirea noului coronavirus, autoritățile de la Atena au decis să păstreze deschisă doar una din cele șase frontiere cu Bulgaria. Astfel, accesul rutier pe teritoriul acestei ţări este permis în perioada 1-15 iulie numai prin punctul de trecere alfrontierei bulgaro-elene de la Kulata-Promachonas.

Pe de altă parte, ieşirea de pe teritoriul Greciei poate fi efectuată prin mai multe puncte de frontieră terestră: Evzoni (Kilkis) – Bogoroditsa (Macedonia de Nord), Promachonas (Serres) – Kulata (Bulgaria), Nimfaio (Komotini) – Makaza (Bulgaria), informeză Consulatul României la Salonic.

Grecia - acces rutier prin punct unic de trecere a frontierei bulgaro-elene Kulata-Promachonas

Ce documente trebuie să ai la tine în 2020 pentru vacanța de vară din Grecia

În afară de cartea de identitate sau pașaport, românii care merg anul acesta în Grecia trebuie să fi completat, înainte cu cel puțin 48 de ore de a pleca din țară, un formular.

Formularul se completează pe site-ultravel.gov.gr.

Formularul pentru vacanța înGreciacuprinde întrebări despre țara de origine, modalitatea de transport, durata sejurului, adresa unde vor sta și persoanele de contact.

Toate informațiile vor fi adunate într-o bază de date, iarfiecare turist va primi un cod de bare, care va fi verificat la punctele de frontieră.

Ce se întâmplă dacă ești testat la graniță pentru coronavirus

Pe baza acestui cod, autoritățile dinGreciavor ști la sosire dacă un turist ar trebui să fie testat sau nu.

Testele se fac aleatoriu persoanelor care vin din țări cu risc de Covid-19, iar România a înregistrat un număr semnificativ de noi cazuri de îmbolnăvire în ultimele două săptămâni.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, persoanele testate aleatoriu pentru Covid-19 la graniță trebuie să aştepte rezultatul timp de 24 de ore, în condiţii de autoizolare, la adresa pe care a declarat-o în formularul electronic.

Care este procedura de urmat dacă ești depistat pozitiv la testul de COVID-19

Dacă în urma testului se dovedește că sunteți infectat cu noul coronavirus, veți intra în carantină. De asemenea, va fi testată familia sau prietenii cu care pacientul se află în vacanță. Dacă testele celorlalți sunt negative, ei nu sunt obligați să stea în carantină.

Ministrul Turismului din Greciaîi avertizează pe românii care merg în vacanță în țara sa că „nu e o vară ca toate celelalte”.

„Cel mai probabil da, dacă locuiesc în aceeași încăpere vor fi testați. Există și posibilitatea să fi fost toți testați inițial, iar rezultatele vin simultan și nu e obligatoriu să fie testați din nou”, a mai spus acesta cu privire la testările pentru Covid-19, pentru Digi24.