Boris Johnson este anchetat pentru o vacanță de lux pe care a efectuat-o în Caraibe, în 2019, după victoria istorică pe care o obțineau conservatorii britanici la alegerile parlamentare. Numele premierului britanic figurează pe o listă cu acuzații care apare pe site-ul comisarului parlamentar britanic pentru standarde, potrivit Euronews.
Liderul din Downing Street și logodnica sa, Carrie Symonds, au petrecut sfârșitul anului 2019 pe insula privată Mustique, așa-zisa „Bijuterie a Caraibelor” din arhipelagul Grenadines.
În declarația pe care a depus-o ca parlamentar britanic, Boris Johnson nota că vacanța de 17.400 de euro i-a fost oferită de afaceristul David Ross, donator al conservatorilor și totodată fondator al lanțului de retail Carphone Warehouse.
Cu toate acestea, David Ross a stârnit confuzie pentru că inițial a negat că i-ar fi oferit lui Boris Johnson o asemenea sumă, iar apoi și-a retras declarația. Chiar și așa, un purtător de cuvânt a insistat că a fost vorba despre „un beneficiu în natură”.
Regulamentul stipulează că politicienii trebuie să își înregistreze toate deplasările în afara Regatului Unit în cazul în care acestea nu au fost plătite de persoana în cauză sau de statul britanic.
Anterior, Downing Street susținea că totul a fost înregistrat corespunzător.
Dacă în anchetă se constată că Boris Johnson a încălcat regulamentul, premierul Regatului Unit ar putea fi forțat să ceară scuze sau, dacă se dovedește că încălcarea este suficient de gravă, ar putea fi trimis în fața unei comisii care ar puterea să recomande și alte sancțiuni, printre care suspendarea temporară din parlament sau chiar excluderea – cu toate acestea, acest scenariu este extrem de rar.
Vestea vine în contextul în care Boris Johnson este implicat în mai multe scandaluri referitoare la legăturile apropiate dintre guvern și interese private, inclusiv în cel legat de renovarea apartamentului său din Downing Street, care este subiectul unei anchete efectuate de Comisia electorală britanică.
În ciuda scandalurilor, conservatorii britanici au obținut un rezultat bun la alegerile locale din Anglia, din 6 mai, recuperând Hartlepool, altădată un fief conservator din nord-estul țării, de la laburiști.