„Va fi mai rău decât Hamas”: Ordinul de evacuare a israelienilor din nordul țării, de frica Hezbollah

„Va fi mai rău decât Hamas”: Ordinul de evacuare a israelienilor din nordul țării, de frica Hezbollah
Sursa: Israel Defense Forces /Facebook

Locuitorii din nordul Israelului își fac bagajele și pleacă în timp ce statul se pregătește pentru posibile ostilități cu Hezbollah, în același timp cu războiul din Gaza. În mod normal, în această perioadă a anului, zona este plină de ultimii turiști ai sezonului de sărbători evreiești, profitând la maximum de vremea mai rece pentru a face drumeții și a merge la cules de mere.

Hezbollah a reacționat vehement, după decizia lui Joe Biden de a trimite un al doilea grup de portavioane

Luni, ministerul israelian al apărării a dat un ordin fără precedent ca locuitorii a 28 de sate și localități care se află la 2 km de linia albastră care separă țara de Liban să se evacueze spre sud. Statul se pregătește pentru posibila declanșare a ostilităților cu Hezbollah, puternica miliție libaneză susținută de Iran, în același timp în care poartă un război cu Hamas în Fâșia Gaza.

Frontul de nord, ca și cel sudic de dinaintea lui, se golește, după atacuri repetate cu rachete și înfruntări la graniță din ultimele zile cu Hezbollah și facțiunile palestiniene active în Liban. Starea de spirit în Israel este foarte jos, încrederea în armată și în stat este diminuată.

Pentru comunitățile care trăiesc aici, ordinul de evacuare nu se referă doar la repetarea istoriei, sau la o salvă ocazională de rachete care declanșează sirenele de raid aerian.

Este înfricoșătoare mai ales prin noutatea sa. Șansele de escaladare cu Hezbollah, facțiunile palestiniene din Cisiordania ocupată – sau chiar o coliziune frontală cu Iranul, după ani de „război în umbră” în regiune – sunt mai mari decât au fost vreodată, potrivit The Guardian.

Decizia lui Joe Biden de a trimite un al doilea grup de portavioane în estul Mediteranei săptămâna aceasta pentru a consolida apărarea Israelului și a descuraja „orice actor statal sau non-statal” să intre în luptă a aruncat, în esență, mănușa Teheranului și o mare parte din mass-media israeliană este entuziasmată de lansarea unui „atac preventiv” asupra Hezbollah.

„Nu cred că se pune problema când va ajunge războiul aici. Cred că este deja aici”, a spus Emmanuela Kaplan, 34 de ani, de la Bar Am kibbutz, jucându-se cu bebelușul ei de șase luni într-o cameră de joacă improvizată la un etaj subteran din casa lor temporară: un hotel din Tiberias, un centru turistic pe Marea Galileii. La fel ca alți 300.000 de israelieni, soțul ei, un rezervist al armatei, a fost chemat la arme și este acum staționat în sud.

Israelul nu a purtat un război pe două fronturi de la atacul surpriză de la Yom Kippur al Siriei din nord și Egiptului din sud, acum 50 de ani. Atât Hezbollah, cât și Israelul au avut grijă să evite o întoarcere la sângerosul război de vară din 2006, care a lăsat în ruine zone din Beirut, capitala libaneză.

Dar chiar înainte ca cea de-a cincea rundă de război din Gaza de când Hamas a preluat controlul în 2007 să izbucnească săptămâna trecută, tensiunile pe linia albastră, granița controlată de ONU între Israel și Liban, au atins cele mai înalte niveluri din ultimii ani în timpul verii.

„Nu ne este frică de rachete; ne este frică de luptele la sol. Nu am mai văzut așa ceva până acum”, spune Inbal Ben Shitrit, 26 de ani. „Dacă vine Hezbollah, va fi mult mai rău decât Hamas… Hamas poate trimite 1.000 de oameni, Hezbollah poate trimite 10.000. Au arme mai bune și mai mult sprijin din partea Iranului.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori