Locuitorii din nordul Israelului își fac bagajele și pleacă în timp ce statul se pregătește pentru posibile ostilități cu Hezbollah, în același timp cu războiul din Gaza. În mod normal, în această perioadă a anului, zona este plină de ultimii turiști ai sezonului de sărbători evreiești, profitând la maximum de vremea mai rece pentru a face drumeții și a merge la cules de mere.
Luni, ministerul israelian al apărării a dat un ordin fără precedent ca locuitorii a 28 de sate și localități care se află la 2 km de linia albastră care separă țara de Liban să se evacueze spre sud. Statul se pregătește pentru posibila declanșare a ostilităților cu Hezbollah, puternica miliție libaneză susținută de Iran, în același timp în care poartă un război cu Hamas în Fâșia Gaza.
Frontul de nord, ca și cel sudic de dinaintea lui, se golește, după atacuri repetate cu rachete și înfruntări la graniță din ultimele zile cu Hezbollah și facțiunile palestiniene active în Liban. Starea de spirit în Israel este foarte jos, încrederea în armată și în stat este diminuată.
Pentru comunitățile care trăiesc aici, ordinul de evacuare nu se referă doar la repetarea istoriei, sau la o salvă ocazională de rachete care declanșează sirenele de raid aerian.
Este înfricoșătoare mai ales prin noutatea sa. Șansele de escaladare cu Hezbollah, facțiunile palestiniene din Cisiordania ocupată – sau chiar o coliziune frontală cu Iranul, după ani de „război în umbră” în regiune – sunt mai mari decât au fost vreodată, potrivit The Guardian.
Decizia lui Joe Biden de a trimite un al doilea grup de portavioane în estul Mediteranei săptămâna aceasta pentru a consolida apărarea Israelului și a descuraja „orice actor statal sau non-statal” să intre în luptă a aruncat, în esență, mănușa Teheranului și o mare parte din mass-media israeliană este entuziasmată de lansarea unui „atac preventiv” asupra Hezbollah.
„Nu cred că se pune problema când va ajunge războiul aici. Cred că este deja aici”, a spus Emmanuela Kaplan, 34 de ani, de la Bar Am kibbutz, jucându-se cu bebelușul ei de șase luni într-o cameră de joacă improvizată la un etaj subteran din casa lor temporară: un hotel din Tiberias, un centru turistic pe Marea Galileii. La fel ca alți 300.000 de israelieni, soțul ei, un rezervist al armatei, a fost chemat la arme și este acum staționat în sud.
Israelul nu a purtat un război pe două fronturi de la atacul surpriză de la Yom Kippur al Siriei din nord și Egiptului din sud, acum 50 de ani. Atât Hezbollah, cât și Israelul au avut grijă să evite o întoarcere la sângerosul război de vară din 2006, care a lăsat în ruine zone din Beirut, capitala libaneză.
Dar chiar înainte ca cea de-a cincea rundă de război din Gaza de când Hamas a preluat controlul în 2007 să izbucnească săptămâna trecută, tensiunile pe linia albastră, granița controlată de ONU între Israel și Liban, au atins cele mai înalte niveluri din ultimii ani în timpul verii.
„Nu ne este frică de rachete; ne este frică de luptele la sol. Nu am mai văzut așa ceva până acum”, spune Inbal Ben Shitrit, 26 de ani. „Dacă vine Hezbollah, va fi mult mai rău decât Hamas… Hamas poate trimite 1.000 de oameni, Hezbollah poate trimite 10.000. Au arme mai bune și mai mult sprijin din partea Iranului.”