Utilizarea de către Israel a bombelor grele împotriva civililor provoacă „îngrijorări serioase” în cadrul legilor războiului

Utilizarea de către Israel a bombelor grele împotriva civililor provoacă „îngrijorări serioase” în cadrul legilor războiului

Într-un raport publicat miercuri, Biroului Națiunilor Unite pentru drepturile omului (OHCHR) a oferit detalii despre șase atacuri israeliene din Fâșia Gaza, despre care a spus că sunt emblematice pentru un model îngrijorător, care implică utilizarea bombelor grele asupra clădirilor rezidențiale, a unei școli, a taberelor de refugiați și asupra unei piețe.

Armata israeliană a încălcat în mod repetat principiile fundamentale ale legilor războiului

Biroul pentru drepturile omului a declarat că a descoperit 218 decese în aceste atacuri, dar a spus că deține informații care indică faptul că numărul de decese „ar putea fi mult mai mare”.

Raportul OHCHR concluzionează că seria de lovituri israeliene, exemplificate prin cele șase atacuri efectuate între 9 octombrie și 2 decembrie, sugerează că armata israeliană a „încălcat în mod repetat principiile fundamentale ale legilor războiului”, se arată în declarație.

AFP relatează că printre atacurile enumerate s-au numărat loviturile din cartierul Ash Shujaiyeh, în orașul Gaza, pe 2 decembrie anul trecut. Acesta a provocat distrugeri pe o lungime de aproximativ 130 de metri, distrugând 15 clădiri și avariind cel puțin alte 14, se arată în comunicat, citat și de The Guardian.

Amploarea pagubelor și craterele vizibile și văzute pe imaginile din satelit au indicat că au fost folosite aproximativ nouă bombe GBU-31 de 2.000 de lire, a spus OHCHR, adăugând că a primit informații că cel puțin 60 de persoane au fost ucise.

GBU-31, împreună cu GBU-32 de 1.000 de lire și GBU-39 de 250 de lire „sunt folosite în cea mai mare parte pentru a pătrunde prin mai multe etaje de beton și pot prăbuși complet structuri înalte”, a declarat purtătorul de cuvânt al biroului pentru drepturile ONU, Jeremy Laurence, reporterilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`