Ursula von der Leyen vrea să evite o „rușine” și presează statele UE să propună comisari femei, spun sursele Politico

Ursula von der Leyen vrea să evite o „rușine” și presează statele UE să propună comisari femei, spun sursele Politico
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Angelika Warmuth

Ursula von der Leyen întețește presiunea pe statele UE ca să nominalizeze femei pentru următoarea Comisie Europeană astfel încât să evite situația potențial umilitoare în care ar prezenta o echipă dominată de bărbați, relatează Politico.

Președinta Comisiei Europene vrea să evite o „rușine”

Doi oficiali UE subliniat riscul unei „rușini” pentru o instituție care promovează public egalitatea de gen și are chiar și un rol de „comisar pentru egalitate” în cazul în care von der Leyen ratează semnificativ obiectivul de paritate de gen.

Un astfel de eșec, spun aceștia, riscă să eclipseze faptul că trei dintre cele mai importante funcții din UE vor fi deținute de femei: von der Leyen în poziția președintă a Comisiei Europene, Kaja Kallasa, nominalizare Estoniei pentru conducerea serviciului diplomatic european, respectiv Roberta Metsola la șefia Parlamentului European.

Aleasă pentru un nou mandat la președinția Comisiei Europene, Ursula von der Leyen se confruntă cu o provocare neașteptată în creionarea echipei de 26 de comisari din partea statelor membre, și anume atingerea parității de gen. În prezent, pe lângă von der Leyen, capitalele europene au propus nouă femei.

Experți și politicieni care sunt de acord cu solicitarea Ursulei von der Leyen susțin că, cu mai puține femei decât bărbați în componență, Comisia ar putea fi mai puțin colegială și mai puțin eficientă.

„Din păcate, egalitatea între femei și bărbați încă este văzută ca fiind opțională sau ceva la care se poate renunța”, susține Jeromine Andolfatto de la European Women`s Lobby.

Ursula von der Leyen presează cel puțin cinci state UE să propună comisari femei

Trei diplomați care au vorbit pentru Politico susțin că președinta Comisiei Europene pune presiune pe cel puțin cinci țări mai mici, printre care Slovenia și Malta, pentru a le convinge să ia în calcul să îi schimbe pe bărbații propuși pentru postul de comisar cu femei.

Doi diplomați UE spun că von der Leyen a îndemnat Malta să propună extinderea mandatului pentru actuala sa comisară, Helena Dalli, în loc să îl nominalizeze pe Glenn Micallef. Totuși, premierul Robert Abela refuză să facă schimbarea și spune că un astfel de gest „i-ar submina autoritatea”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:42 - Ce reacție a avut un turist polonez după ce a văzut zăpadă pe Transfăgărășan: „Cred că a fost cea mai bună idee pe care am avut-o în vacanţă”
21:30 - IPS Teodosie: Femeia să nu se roage în pielea goală! Să se roage îmbrăcată cuviincios şi cu capul acoperit (VIDEO)
21:24 - Cum a fost păcălită Oana Roman de angajații unei firme care verifică centrale termice: „Să vă povestesc despre niște escroci și vă recomand să vă feriți de ei cât puteți”
21:10 - Ce măsuri vor lua autoritățile din Grecia pentru a reduce supraturismul. Ce a decis Guvernul de la Atena
20:59 - Ozana Barabancea, înșelată cu cea mai bună prietenă: „Pe el l-am iertat, dar pe ea, nu”
20:52 - Ministrul Sebastian Burduja, despre zona județului Galați: Toți consumatorii din zona afectată de inundații sunt alimentați cu energie electrică. Suntem pregătiți să intervenim, dacă vremea se înrăutățește (VIDEO)
20:45 - Ce le-a promis un poștaș din Vaslui locuitorilor din comunele afectate de inundații: „Merg să le duc pensia bătrânilor”
20:31 - Ce măsuri a luat Guvernul până acum în sprijinul comunităților afectate de inundații. Explicațiile lui Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării (VIDEO)
20:19 - A început „mica recalculare”. Marius Budăi a anunțat ce adeverinţe se iau în calcul. Ce detaliu important mai trebuie să știe pensionarii
20:07 - De unde a luat naștere expresia „ai carte, ai parte”? Foarte puțini români o folosesc în mod corect