Ursula von der Leyen spune că UE trebuie să acționeze în legătură cu planurile de concurență neloială ale SUA

Publicat: 05 12. 2022, 10:41
Actualizat: 05 12. 2022, 10:57
sursă foto: captură YT

Ursula von der Leyen a declarat că concurența „trebuie să respecte condiții de concurență echitabile”. UE trebuie să abordeze „distorsiunile” create de un plan american de 430 de miliarde de dolari pentru a stimula tehnologiile prietenoase cu clima, afirmă șefa blocului comunitar.

UE este îngrijorată de un posibil război comercial cu SUA

Unii membri ai UE au criticat legea americană de reducere a inflației (IRA), ceea ce a generat temeri privind un război comercial.

Există temeri că scutirile fiscale ar putea atrage întreprinderile din UE acolo și dezavantaja companiile europene și angajații acestora.

Fabrică de componente pentru mașini electrice, sursă foto: captură YT

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE ar trebui „să își ajusteze propriile reguli”.

„Concurența este bună … dar această concurență trebuie să respecte condiții de concurență loială”, a declarat ea în timpul unui discurs în Belgia.

În cadrul IRA, consumatorii americani vor primi stimulente pentru a achiziționa mașini electrice noi și second-hand, pentru a-și încălzi locuințele cu pompe de căldură și chiar pentru a-și găti mâncarea folosind inducția electrică.

Americanii vor primi bani pentru achiziționarea de mașini electrice, europenii vor trebui să facă foarte multe economii

Între timp, spre exemplu, guvernul elvețian elaborează un plan de urgență, pe măsură ce riscul întreruperilor de curent se profilează pe fondul războiului din Ucraina iar mașinilor electrice li s-ar putea interzice să efectueze călătorii neesențiale în Elveția în această iarnă, potrivit acestui plan.

Guvernul a elaborat propuneri de urgență printre care temperaturile din interiorul clădirilor publice să nu depășească 20 de grade Celsius, magazinele să își reducă programul, iar cele mai stricte măsuri includ interzicerea meciurilor sportive, a concertelor și a spectacolelor de teatru.

Președintele SUA, Joe Biden, a calificat planurile de reducere a inflației drept cea mai „agresivă acțiune” pe care țara sa a întreprins-o pentru a face față crizei climatice.

Însă aliații europeni o percep ca fiind anticoncurențială și o amenințare la adresa locurilor de muncă europene, în special în sectoarele energetic și auto.

UE ar trebuie să-și urmărească propriul scop, crede Von der Leyen

Von der Leyen a declarat că UE trebuie să colaboreze cu SUA „pentru a aborda unele dintre cele mai îngrijorătoare aspecte ale legii”.

Ea a adăugat că UE trebuie, de asemenea, să își „ajusteze” propriile norme privind ajutoarele de stat pentru a stimula investițiile publice în tranziția ecologică.

Foto: Hepta.ro / DPA Images / Angelika Warmuth

Noua legislație a fost abordată în timpul călătoriei președintelui francez Emmanuel Macron la Washington pentru a se întâlni cu dl Biden săptămâna aceasta.

Președintele american a declarat că ar putea fi făcute „ajustări” pentru a facilita accesul firmelor europene la pachetul de subvenții.

„Nu am avut niciodată intenția de a-i exclude pe cei care cooperează cu noi. Nu aceasta a fost intenția”, a declarat Joe Biden.

„Suntem din nou pe drumul cel bun, Europa este din nou în cărți. Și vom continua să creăm locuri de muncă în domeniul producției în America, dar nu în detrimentul Europei”.

După ce a spus că măsurile SUA sunt super agresive și vor elimina locuril de muncă din Europa, Macron s-a răzgândit

După ce recent, preşedintele francez Emmanuel Macron a criticat măsurile economice „super agresive” ale omologului său american, Joe Biden, pentru a stimula industria americană, duminică, într-un interviu pentru CBS News, Macron a declarat că problema „poate fi rezolvată”, iar discuția sa cu dl Biden a fost „sinceră și fructuoasă”.

Inițial, Macron a spus că subvenţiile masive decise de Biden în legea economico-socială „Inflation Reduction Act” (IRA) sunt „superagresive pentru companiile noastre”, într-o discuție cu congresmenii americani despre schimbările climatice.

„Puneţi-vă în locul meu! Poate că vă veţi rezolva problema, dar o vei înrăutăţi pe a mea” cu acest program de investiţii faraonice care ar putea „elimina multe locuri de muncă” în Europa, precizând că e nevoie de o coordonare între SUA și Europa, ca acest lucru să fie evitat.

Duminică și-a schimbat opinia și a spus că slăbirea industriei europene „nu este în interesul administrației americane și nici măcar al societății americane”.