Ursula von der Leyen spune că Rusiei nu i se va permite să ceară plata în ruble pentru gaze: Vremea în care energia era folosită pentru a ne șantaja a trecut  

Publicat: 24 03. 2022, 23:51
Foto: Hepta.ro

Șefa Comisiei Europene a transmis un mesaj ferm Moscovei, după summit-ul NATO de la Bruxelles. Ursula von der Leyen a ținut să transmită că Rusiei nu i se va permite să ceara plata în ruble pentru gaz și susține că timpurile în care energia a folosit de Kremlin ca obiect de șantaj au trecut.

Ea îi asigură pe europeni că petrolul și gazele nu vor fi plătite în ruble, așa cum a solicitat Moscova. Totodată, ea a atras atenția asupra faptului că o astfel de strategie ar însemna eludarea restricțiilor europene, iar acest lucru nu se va permite.

Ursula von der Leyen spune că petrolul și gazele rusești nu vor fi plătite în ruble

Aceasta ar fi o decizie unilaterală și o încălcare clară a contractului (…) Ar fi o încercare de a eluda sancțiunile. Nu vom permite ca sancțiunile noastre să fie eludate. Vremea în care energia putea fi folosită pentru a ne șantaja a trecut”, a declarat Ursula von der Leyen, potrivit BBC. 

Rusia a cerut plata în ruble pentru gaze

Miercuri, Rusia a anunțat că nu va mai accepta plata în euro sau dolari pentru gazele exportate în țările UE. Țările care importă gaz rusesc vor trebui să efectueze plata doar în ruble, iar proiectul va fi implementat de Banca de la Moscova în cel mult o săptămână.

Vladimir Putin a mai spus că țările „inamicale” care folosesc gazul rusesc nu vor mai putea plăti în monedele care au fost „compromise”.

„Am luat decizia de a implementa o serie de măsuri pentru a trece la plăţi în ruble pentru gazul rusesc exportat în ţări inamicale şi să renunţăm la toate tranzacţiile în monede care au fost compromise”, a declarat Vladimir Putin, conform cotidianului Le Monde, cu ocazia participării la o şedinţă a Guvernului de la Moscova.

Uniunea Europeană încearcă să reducă dependența energetică de Rusia

Deși statele Uniunii Europene și-au exprimat dorința de a rupe dependența de gazul și petrolul rusesc, acest lucru nu se poate întâmpla imediat. Rezoluția pe anul acesta este de a reduce dependența de gazul rusesc cu două treimi.

Cea mai mare dependență de gazele rusești o are Ungaria, cu 25% din necesarul său importat din Rusia. Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că, deși condamnă acțiunile militare rusești din Ucraina, nu va susţine interzicerea importurilor de energie din Rusia.

„Deşi condamnăm ofensiva militară a Rusiei şi războiul, nu vom permite ca familiile ungare să fie puse să suporte costurile războiului; iar sancţiunile nu trebuie să fie extinse la domeniile petrolului şi gazelor”, a afirmat Viktor Orban, după ce a discutat cu premierul britanic, Boris Johnson.