Ursula von der Leyen despre admiterea candidaturii Ucrainei la UE: „O decizie istorică. Cred cu tărie că vom obține o decizie pozitivă”

Publicat: 20 06. 2022, 08:14
Actualizat: 27 06. 2022, 12:15
Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen. Sursa Foto: Hepta/ Philipp von Ditfurth/dpa

Obținerea statutului oficial de țară candidată la UE de către Ucraina ar reprezenta o decizie istorică, susține șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Aceasta a precizat într-un interviu pentru  postul public german ARD că este încrezătoare că Kievul va obține acest statut:

Șefa Comisiei Europene, despre admiterea candidaturii Ucrainei la UE

”Cred cu tărie că vom obţine o decizie pozitivă, că vom obţine sprijin, că de acum cursul a fost stabilit”, a declarat duminică seară von der Leyen, potrivit DPA.

„Desigur, aceasta este şi o decizie istorică pe care Consiliul European trebuie să o ia acum, dar pregătirile sunt bune”, a spus ea.

Declaraţiile preşedintei Comisie Europene survin după ce vineri instituţia pe care o conduce s-a declarat în favoarea desemnării oficiale a Ucrainei şi a Republicii Moldovei drept ţări candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Von der Leyen a subliniat că decizia Comisiei de a sprijini statutul de ţară candidată în cazul Ucrainei a fost luată pe baza datelor, faptelor şi a pregătirilor pe care Kievul le-a făcut în ultimii opt ani.”

Vizita șefei Comisiei Europene la Kiev

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a efectuat în luna iunie o nouă vizită la Kiev. Pe agenda vizitei sale s-a aflat discuțiile despre aspirațiile Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană.

„Mă voi întâlni cu președintele Volodimir Zelenski și premierul ucrainean. Vom discuta despre eforturile comune necesare pentru reconstrucția țării și progresele privind calea europeană a Ucrainei”, a declarat șefa Comisiei Europene atunci.

Uniunea Europeană a sprijinit poporul ucrainean încă de la începutul războiului provocat de Vladimir Putin. În luna aprilie, Comisia Europeană a organizat împreună cu Canada un eveniment mondial de strângere de fonduri, în cadrul căruia s-au strâns 9,1 miliarde euro, sumă destinată persoanelor care fug din calea bombelor aflate atât în interiorul, cât şi în afara Ucrainei.