Ursula von der Leyen avertizează UE să se pregătească pentru „întreruperea completă” a gazului rusesc / Moscova a sistat deja livrările către 12 state ale Uniunii

Ursula von der Leyen avertizează UE să se pregătească pentru „întreruperea completă” a gazului rusesc / Moscova a sistat deja livrările către 12 state ale Uniunii
Ursula von der Leyen a vorbit despre pregătirile UE pentru cazul în care Rusia va întrerupe complet livrarea de gaze. Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a avertizat UE să se pregătească pentru „întreruperea completă” a furnizării de gaze din Rusia, informează EU Observer. Aceasta a precizat că Moscova a sistat deja livrările de gaze către 12 state UE și l-a acuzat pe Vladimir Putin că „folosește energia ca pe o armă”.

UE se pregătește să se descurce fără gazele rusești

Comisia Europeană intenționează să prezinte la mijlocul acestei luni un plan de urgență prin care gazele să ajungă „acolo unde este cea mai mare nevoie de ele”, în eventualitatea în care Moscova va sista complet livrările.

Von der Leyen a prezentat Parlamentului European progresele realizate de UE în eliminarea dependenţei de resursele energetice rusești.

UE a impus sancțiuni fără precedent Rusiei, după ce aceasta a invadat Ucraina, și a început să ia măsuri pentru a elimina complet această dependență. În replică, Rusia a limitat deja livrările.

Von der Leyen nu vrea temporizarea tranziţiei către energia regenerabilă

În acest context, importul de gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA s-a triplat la nivelul UE față de anul 2021, în timp ce importurile medii lunare prin conductele de gaze din Rusia a scăzut cu o treime, a explicat președinta executivului comunitar.

Ursula von der Leyen a respins apelurile la temporizarea tranziţiei către energia regenerabilă, punctând că acesta este un context propice chiar pentru acest scop. Resursele regenerabile „ne asigură independenţa faţă de combustibilii fosili ruseşti”, a mai precizat ea.

Totodată, von der Leyen a punctat că această concurență pentru resursele de combustibili fosili duce la creșterea prețurilor și finanțează războiul declanșat de Putin.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`