Urșii polari ar putea dispărea în 80 de ani din cauza topirii excesive a gheții

Publicat: 21 07. 2020, 08:45
sursa Foto: pixabay

Urșii polari sunt în mare pericol din cauza încălzirii globale. Aceștia ar putea dispărea în 80 de ani, după cum avertizează un studiu. Topirea excesivă a gheții le determină pe aceste animale să vină pe uscat, de unde nu au cum să își procure freucte de mare pentru a se hrănii. În februarie, a fost raportat faptul că urșii polari au început să se mănânce între ei.

Au mai rămas doar 26.000 de urși polari

Procesul de topire a gheții îi forțează să vină pe uscat, unde sunt privați de fructe de mare și trebuie să trăiască din grăsimea stocată, potrivit The Sun.

Concluziile se bazează pe hrănirea, creșterea, reproducerea și reacția lor la încălzirea globală pe parcursul a patru decenii.

Autorul studiului, Dr. Peter Molnar, de la Universitatea Toronto, a declarat că au mai rămas doar 26.000 urși polari.

El a afirmat că rezultatele „subliniază necesitatea atenuării schimbărilor climatice pentru a asigura supraviețuirea ursului polar”.

La sfârșitul celei mai recente ere glaciare – acum mai puțin de 12,000 de ani – au fost găsiți urși polari până la sud, în largul coastei poloneze, în Marea Baltică.

„Nu s-au deplasat pe uscat sau s-au adaptat altfel atunci când perioadele fără gheață au crescut în timpul încălzirii – pur și simplu au dispărut din regiune”, a afirmat Dr. Peter Molnar. „Evitarea declinului continuu al gheții maritime impune o atenuare agresivă a creșterii gazelor cu efect de seră. Rezultatele noastre descriu în mod explicit ce îi costă pe urșii polari evitarea acestei atenuări”.

În februarie, s-a raportat că masculii mari mănâncă femele și pui pentru că sunt ținte ușoare – iar mamele își consumă bebelușii.

Sursele lor de hrană în scădere sunt puse pe seama crizei climatice, deoarece nivelurile de gheață din Arctica a scăzut cu cel puțin 40 % în ultimii 25 de ani.

Polul Sud s-a încălzit de peste trei ori peste media globală în ultimii 30 de ani

Potrivit unui studiu publicat în revista britanică „Nature Climate Change”, Polul Sud s-a încălzit de peste trei ori peste media globală în ultimii 30 de ani, notează CNN. Acest lucru ar putea avea urmări grave din cauza implicațiilor enorme cu privire la topirea ghețarilor, viața marină din regiune și creșterea nivelului mării la nivel mondial.

Studiul scoate la lumină noi amănunte despre teroriile cu privire la cea mai îndepărtată regiune de pe Pământ. Oamenii de știință erau conștiență de foarte mulți ani de faptul că regiunile exterioare ale Antarcticii se încălzesc, însă au crezut că Polul Sud este izolat de creșterea temperaturilor la nivel global.

„Acest lucru demonstrează că încălzirea este globală și se îndreaptă spre aceste locuri îndepărtate”, a declarat Kyle Clem, cercetător la Universitatea din Wellington și autorul principal al studiului.

Kyle Clem, împreună cu echipa sa, a analizat datele stațiilor meteo la Polul Sud, dar și modelele climatice. În acest mod, au putut examina încălzirea în interiorul Antarcticii. Aceștia au descoperit că între 1989 și 2018, Polul Sud s-a încălzit cu aproximativ 1,8 grade Celsius în ultimii 30 de ani, la o rată de +0,6 ° C pe deceniu – de trei ori mai mare decât media globală.