Uraganul Irma lovește din plin statul american Florida. Ploaia şi vântul spulberă deja zonele de coastă, dar adevărata urgie încă nu a început. Furtuna este cotată la categoria 4 iar ce e mai rău e aşteptat în orele următoare.
Uraganul va avea intensitatea maximă la ora 14 ora României. Dezastrul lasă în urma 25 de decese şi pagube enorme în Caraibe.
Furtuna a adus cu sine valuri uriașe. Cea mai periculoasă furtună văzută vreodată în stat a scos din case aproape şapte milioane de oameni. Cu toţii au primit ordin de evacuare în Florida, dar şi în statul Georgia.
Este cea mai mare evacuare în masă din istoria Statele Unite, care însă îi afectează şi pe conaţionalii noştri. 35.000 de români care trăiesc în Florida sunt acum în pericol! Nu mai este de ieșit din casa, sunt mărturiile cutremurătoare ale acestora.
Uraganul IRMA a lovit statul Florida: Cel mai mare ordin de evacuare din istoria SUA. Zeci de mii de români afectați
#DIRECT_ONE_ormdeg#
Ministerul Afacerilor Externe din România a creat o celulă de criză privind uraganul Irma și a transmis mai multe informații despre români prinși în calea urgii naturii.
Celula de Criză a Ministerului Afacerilor Externe (MAE), activată din dispoziţia ministrului afacerilor externe pentru coordonarea intervenţiilor misiunilor diplomatice din zona afectată de uraganul IRMA, continuă, prin toate structurile componente ale acesteia, active şi operaţionale 24/7, demersurile derulate pentru asistarea tuturor cetăţenilor români afectaţi.
Astfel, Celula de Criză a MAE, prin Ambasadele României la Ciudad de Mexico, Paris, Haga, Washington, continuă demersurile de asistență consulară a cetățenilor români aflați în zona afectată, inclusiv prin identificarea unor modalități de evacuare a celor care au solicitat sprijin în vederea părăsirii zonei.
Totodată, misiunile diplomatice continuă și demersurile de identificare a tuturor cetățenilor români aflați în zona afectată.
De asemenea, prin intermediul Centrului de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate se menține permanent legătura cu membrii de familie ai acestora.
Având în vedere faptul că și alte state se confruntă cu situații similare în zonă, Celula de Criză a MAE, direct, precum și prin intermediul misiunilor diplomatice implicate, se coordonează cu misiunile diplomatice ale statelor care gestionează cazurile propriilor cetățeni aflați în zona afectată, în vederea identificării unor posibilități de evacuare.
În acest sens, misiunile diplomatice ale României la Paris, Haga, Washington, Ciudad de Mexico, Ankara şi Varșovia întreprind demersuri pe lângă Celulele de Criză instituite la nivelul naţional pentru gestionarea situaţiei şi identificarea unor posibile rute de evacuare, de îndată ce condițiile meteorologice vor permite organizarea unor astfel de acțiuni.