În urma morții lui afro-americanului George Floyd, 4 polițiști albi din Statele Unite ale Americii au fost arestați. Unul dintre aceștia a fost eliberat din închisoare, după ce a plătit o cauțiune uriașă.
Thomas Lane, în vârstă de 37 de ani, unul dintre cei 4 foști polițiști din Minneapolis, acuzat în dosarul morții lui George Floyd, a ieșit din penitenciarul comitatului Hennepin, din statul Minnesota.Derek Chauvin este polițistul care apare pe filmare cu genunchiul pe gâtul lui George Floyd. Thomas Lane însă, este acuzat de complicitate, alături de alți doi colegi.
Earl Gray, avocatul lui Thomas Lane, a dezvăluit că plata cauțiunii s-a realizat dintr-o chetă online, prin PayPal. Potrivit lui Gray, Lane ar fi încercat de fapt să-l scape de la moarte pe Floyd.
Derek Chauvin a rămas în arest, sub acuzația de omor. Un judecător a stabilit pentru eliberarea sa o cauțiune de 1,25 milioane de dolari. Ceilalți doi foști polițiști, Tou Thao și Alexander Kueng au și ei de plătit o cauțiune de 750.000 de dolari.
Următorul termen în instanță pentru Lane este 29 iunie, iar avocatul său intenționează să depună o cerere de respingere a acuzațiilor, potrivit presei internaționale.
În Statele Unite ale Americii, protestele continuă. Joi, 11 iunie este cea de-a 16-a zi consecutivă în care au loc proteste.
Pe lângă Statele Unite, țări de pe întreg mapamondul s-au alăturat manifestațiilor. Printre acestea, și Australia, unde există deja tensiuni. Susținătorii mișcării „Black Lives Matter” riscă să fie amendați sau arestați.
Oficialii australieni i-au avertizat joi pe susținătorii mișcării „Black Lives Matter” că ar putea fi amendați sau arestați dacă încalcă măsurile restrictive luate pentru a stopa răspândirea noului coronavirus prin participarea la protestele publice, potrivit Reuters.
Prim-ministrul Scott Morrison a declarat că mitingurile de la Sydney, Melbourne și alte orașe care au atras zeci de mii de persoane, au amânat deja planurile de a relaxa și mai mult restricțiile sociale.
„De fapt, nu știm acum dacă protestele de la sfârșitul săptămânii au provocat focare”, a declarat Scott Morrison pentru postul de radio 2GB.
Popularitatea lui Donald Trump în rândul americanilor s-a diminuat semnificativ în ultimele săptămâni, pe fondul protestelor îndreptate împotriva practicilor rasiste și a degradării situației economice din SUA în contextul crizei COVID-19.
Potrivit unui sondaj Gallup, popularitatea lui Donald Trump a scăzut cu 10% în ultima lună, după moartea afro-americanului George Floyd, c urmare a intervenției brutale a oamenilor legii.
Popularitatea preşedintelui Donald Trump a scăzut de la 49% la 39% în ultima lună, iar rata dezaprobării politicilor sale a crescut de la 48% la 57%.
În privinţa situaţiei locurilor de muncă, încrederea în Partidul Republican, din care face parte Donald Trump, a scăzut de la 92% la 85%.
Totodată, în rândul americanilor există opinia larg răspândită că președintele SUA a gestionat defectuos criza COVID-19. Doar 42% dintre americani sunt mulţumiţi de prestația preşedintele Donald Trump, comparativ cu 50% în aprilie.