Asahi Shimbun, partener oficial al Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020, a cerut anularea Jocurilor de vară într-un editorial publicat miercuri, invocând riscuri pentru siguranța publică din cauza noilor tulpini de COVID-19 care au dat peste cap sistemul medical.
Sondajele au arătat că majoritatea publicului se opune organizării Jocurilor în această vară, din cauza îngrijorărilor că zeci de mii de sportivi și oficiali vor ajunge într-o țară care a rămas în mare parte închisă străinilor de anul trecut și în care vaccinările au fost administrate încet.
Asociațiile de medici au protestat față de organizarea Jocurilor, investitorii au discutat despre avantajele pe care le au la dispoziție, iar oamenii de afaceri neobișnuiți precum Masayoshi Son au cerut anularea jocurilor.
Faptul că Asahi, unul dintre cele mai prestigioase ziare din Japonia, a rupt rândurile cu alți parteneri este probabil să intensifice concentrarea asupra viabilității Jocurilor.
„Îi cerem prim-ministrului (Yoshihide) Suga să evalueze calm și obiectiv situația și să decidă cu privire la anularea evenimentului din această vară”, a declarat ziarul, un cotidian de stânga, care critică adesea Partidul Liberal Democrat al lui Suga.
„Suntem departe de o situație în care toată lumea poate avea încredere că va fi„ în siguranță ”, a adăugat ziarul.
Câteva dintre cele mai importante cotidiene japoneze, precum Nikkei, Mainichi și Yomiuri, sunt, de asemenea, parteneri oficiali Tokyo 2020.
Editorialul lui Asahi a fost larg distribuit intens pe rețelele de socializare.
„Chiar și meciurile de baseball se desfășoară în prezent cu spectatori. De ce să nu continuăm jocurile? Este bine și pentru economie „, a declarat Kozo Yamamoto, un politician influent al Partidului Liberal Democrat aflat la guvernare și apropiat al fostului premier Shinzo Abe, într-un interviu acordat Reuters.
„Olimpiada se va desfășura, chiar și fără spectatori … Odată ce începe, toată lumea se va bucura”, a spus el.
O mare parte din Japonia, inclusiv orașul gazdă Tokyo, rămâne sub o a treia stare de urgență care se așteaptă să fie extinsă peste această lună.
Puțin peste 5% din populație a fost vaccinată și a înregistrat aproximativ 719.000 de infecții și 12.394 de decese.