Unul dintre aliații Rusiei din zona Caucazului ar fi donat în secret avioane de luptă Ucrainei (FOTO)

Unul dintre aliații Rusiei din zona Caucazului ar fi donat în secret avioane de luptă Ucrainei (FOTO)
Foto simbol: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Azerbaidjan, unul dintre aliații Rusiei în Caucaz, ar fi donat în secret avioane de luptă MiG-29 Ucrainei. Oficial, guvernul de la Baku a anunțat că ajută Ucraina doar cu provizii, echipamente medicale și combustibil pentru ambulanțe.

Azerbaidjan ar ajuta militar Ucraina

Fotografii care ar demonstra acest lucru au fost distribuite de administratorii paginii CaucasusWarReport, informează HotNews. Nu e clar de unde au obținut aceștia imaginile. Ele arată revopsirea avioanelor de luptă azere în culorile Forțelor Aeriene ale Ucrainei.

Potrivit CaucasusWarReport, cel puțin trei avioane de luptă MiG-29 ar fi fost donate Ucrainei și revopsite la uzina din Liov înainte ca Rusia să atace Ucraina. Baku nu a vrut să-i enerveze pe ruși, așa că motivul oficial a fost că avioanele au fost trimise pentru reparații și mentenanță.

Se speculează că Azerbaidjanul ar fi donat sau urmează să doneze neoficial Ucrainei avioane MiG-29, bombe ghidate și mortiere, aceastea din urmă fiind deja văzute la armata ucraineană.

Cum se poziționează Azerbaidjan după ce Rusia a atacat Ucraina

Site-ul de știri Eurasianet susține că președintele azer Ilham Aliyev s-a deplasat la Moscova și a semnat cu Vladimir Putin un acord de extindere a cooperării diplomatice și militare și asta cu doar două zile înainte ca Rusia să atace Ucraina.

Acordul „aduce relațiile noastre la nivel de alianță”, a spus Aliyev atunci, Rusia fiind deja cel mai mare furnizor de arme al Azerbaidjanului.

Azerbaidjanul, care argumentează puternic pentru principiul integrității teritoriale dată fiind propria situație cu regiunea Nagorno-Karabah, nu a recunoscut până în prezent cele două entități separatiste din estul Ucrainei, Republica Populară Lugansk și Republica Populară Donețk, a căror independență a fost recunoscută de Putin.

Baku vrea să demonstreze și Statelor Unite că prețuiește relațiile bilaterale și, în plus, are interesul să arate și Europei că-i e prieten. Date fiind sancțiunile împotriva Rusiei, ideea unui coridor care să transporte energie din Asia Centrală în sud-estul Europei iar de acolo în restul regiunii, e pe larg discutată în prezent, mai notează HotNews. În plus, Guvernul de la Baku vrea ca Azerbaidjanul să-și mărească propria producție energetică pentru a deveni un furnizor mai important pentru Europa.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`