Unul din trei români se află în risc de sărăcie față de unul din patru greci care se află în aceeași situație
Grecia are unul dintre cele mai mari procente de gospodării expuse riscului de sărăcie sau excluziunii sociale din Uniunea Europeană, depășind semnificativ media blocului comunitar.
Românii sunt cei mai mulți cetățeni aflați în pericol de sărăcie în UE
Potrivit datelor Eurostat pentru 2023, unul din trei români prezintă risc de sărăcie sau excluziune socială în UE comparativ cu mai mult de unul din patru greci, mai concret 26,1%, care prezintă un astfel de risc.
La polul opus, cele mai mici procente ale populației expuse riscului de sărăcie sau excluziunii sociale se regăsesc în Cehia (12%), Slovenia (13,7%) și Finlanda (15,8%).
De notat că aceste procente se referă la ponderea persoanelor care trăiesc în gospodării cu cel puțin unul dintre următoarele trei riscuri: risc de sărăcie, deprivare materială și socială severă și/sau care trăiesc în locuințe cu cu intensitate foarte redusă a muncii.
Chiar dacă și procentul grecilor care se confruntă cu riscurile de mai sus rămâne extrem de mare, este primul an în care Grecia a ajuns pe locul patru în UE, după criza economică, comparativ cu România care este în această situație de ani de zile.
În general, la nivelul UE 94,6 milioane de persoane au fost expuse riscului de sărăcie sau excluziunii sociale anul trecut. Numărul a scăzut ușor față de 2022, când în cifre absolute a fost de 95,3 milioane sau 22% din populația totală.