Unul din 10 japonezi are 80 de ani sau chiar mai mult. Japonia are una dintre cele mai scăzute rate ale natalității din lume

Unul din 10 japonezi are 80 de ani sau chiar mai mult. Japonia are una dintre cele mai scăzute rate ale natalității din lume
Foto simbol: Pixabay

Pentru prima dată, mai mult de una din 10 persoane din Japonia are acum 80 de ani sau mai mult. Datele naționale arată, de asemenea, că 29,1% din cei 125 de milioane de populație au vârsta de 65 de ani sau mai mult – un record.

Japonia are una dintre cele mai scăzute rate ale natalității din lume

În Japonia, se preconizează că cei cu vârsta peste 65 de ani vor reprezenta 34,8% din populație până în 2040, potrivit Institutului Național de Cercetare a Populației și Securității Sociale, potrivit BBC.

Această proporție este de 24,5% în Italia și 23,6% în Finlanda, care ocupă locul al doilea și, respectiv, al treilea.
Rata de ocupare a persoanelor în vârstă din țară este printre cele mai ridicate din economiile majore – lucrătorii cu vârsta de 65 sau mai mult reprezintă mai mult de 13% din forța de muncă națională. Dar acest lucru nu ușurează deloc povara cheltuielilor țării cu asigurările sociale.

Japonia a aprobat un buget record pentru anul fiscal următor, în parte din cauza creșterii costurilor cu asigurările sociale. Eforturile de creștere a natalității au avut, de asemenea, puțin succes pe fondul creșterii costului vieții și al orelor de muncă foarte lungi.

Rata natalității scade în multe țări, inclusiv la vecinii Japoniei, dar problema este deosebit de acută în Japonia. S-a estimat că țara a înregistrat mai puțin de 800.000 de copii născuți anul trecut – cel mai mic număr de când au început înregistrările în secolul al XIX-lea. În anii 1970, această cifră era de peste două milioane.

Prim-ministrul Fumio Kishida a declarat în ianuarie că țara sa se află la un pas de a nu putea funcționa ca societate din cauza ratei natalității în scădere.

Cu toate acestea, autoritățile ezită să accepte lucrătorii migranți ca o soluție la scăderea fertilității. Alte țări din Asia se confruntă cu provocări demografice similare. Anul trecut, populația Chinei a scăzut pentru prima dată după 1961, în timp ce Coreea de Sud a raportat cea mai scăzută rată de fertilitate din lume.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`