Uniunea Europeană vrea să producă 1 milion de obuze pe an

Uniunea Europeană vrea să producă 1 milion de obuze pe an
Muniția în schimb ar fi românească - obuze produse la RoMarm, spun cei care au publicat clipul. sursă foto: captură TV

Comisia Europeană va propune miercuri, 3 mai, un plan prin care va stimula capacitatea de producție a muniției în Uniunea Europeană la un milion de obuze pe an, având ca scop atât refacerea stocurilor naționale, cât și sprijinul Ucrainei, informează G4media.

„Sunt încrezător că în decurs de 12 luni vom putea să ne creştem capacitatea de producţie la un milion de muniţii pe an în Europa”, a asigurat marţi comisarul pentru industrie Thierry Breton.

Propunerea este cea de-a treia din planul de acțiune care a fost aprobat la sfârșitul lunii martie de UE pentru a furniza cel puțin un million de obuze de 155 mm Ucrainei și pentru refacerea stocurilor strategice a țărilor europene.

Comisia Europeană stimulează producția munițiilor

Instrumentul financiar va pune la dispoziție 500 de milioane de euro, dintre care 260 de milioane din Fondul European de Apărare. Astfel, va face posibilă cofinanțarea investițiilor producătorilor pentru a crește producția fabricilor din UE. 15 companii produc muniție în 11 state membre.

Aceşti producători „nu au astăzi anvergura necesară pentru a răspunde nevoilor de securitate ale Ucrainei şi ale statelor noastre membre. Dar au tot potenţialul de a o face”, potrivit lui Thierry Breton, care a vizitat unităţile principalilor producători de muniţie din UE. „Putem şi trebuie să revitalizăm baza industrială pentru a o adapta la nevoia unui conflict de mare intensitate”, a explicat el.

„Ritmul actual nu susţine efortul de război al Ucrainei, care consumă mai mult decât produce UE”, a confirmat pentru AFP reprezentantul unui stat membru.

Trebuie reținut faptul că această propunere nu va răspunde nevoilor imediate ale Ucrainei, care se pregătește pentru o ofensivă în încercarea de a recuceri teritoriile ocupate de forțele rusești. „Pentru a sprijini Ucraina pe termen foarte scurt, trebuie să continuăm să donăm din stocurile noastre”, a insistat comisarul european.

Ucraina a primit aproape 40.000 de obuze

Țările europene au furnizat Ucrainei aproximativ 40.000 de obuze și peste o mie de rachete pentru armele lor de apărare antiaeriană și antitanc, de la apelul lui Zelenski din 9 februarie.

Aceste date corespund însă cererilor de rambursare depuse de statele membre şi nu reflectă realitatea aprovizionărilor acoperite de secretul militar.

Se are în vedere un plic de un miliard de euro pentru a rambursa o parte din muniţia cedată de statele membre din arsenalele lor. Un al doilea plic de un miliard de euro va fi folosit pentru a cofinanţa achiziţii comune de obuze de 155 mm pentru Ucraina. Comenzile vor fi plasare în septembrie la producătorii din UE și Norvegia.

Acești bani puși la dispoziție, ar urma să ofere Uniunii Europene autonomie în producția de muniție și să crească capacitatea industriei de a răspunde la conflictele de mare intensitate, ca cel din Ucraina. „În ceea ce priveşte apărarea, producătorii noştri trebuie să treacă acum la formula economiei de război”, a afirmat Thierry Breton.

De asemenea, și preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, marţi, la Praga, măsuri pentru „accelerarea urgentă” a producţiei de muniţie în Uniunea Europeană, pentru țările membre, dar și pentru Ucraina. Von der Leyen va propune miercuri, la Bruxelles, „un regulament mai favorabil cu proceduri de autorizare mai rapidă”, a declarat von der Leyen după întâlnirea cu preşedintele ceh Petr Pavel.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)