Uniunea Europeană transmite că Rusia distruge „în mod intenţionat” patrimoniul cultural al Ucrainei în timpul războiului provocat acestei ţări

Uniunea Europeană transmite că Rusia distruge „în mod intenţionat” patrimoniul cultural al Ucrainei în timpul războiului provocat acestei ţări
Uniunea Europeană transmite că Rusia distruge „în mod intenţionat” patrimoniul cultural al Ucrainei. Sursa Foto: pixabay.com

Luni, Josep Borrell, Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate al UE a anunțat că Rusia distruge „în mod intenţionat” patrimoniul cultural al Ucrainei în timpul războiului provocat acestei ţări, potrivit EFE.

Cultura ucraineană este „parte importantă a patrimoniului european”

„Obiecte de patrimoniu cultural sunt distruse intenţionat în războiul Rusiei împotriva Ucrainei”, a subliniat Josep Borrell pe contul său oficial de Twitter.

Cultura ucraineană este „parte importantă a patrimoniului european”, a transmis Josep Borrell. De asemenea, acesta a garantat că Uniunea Europeană „sprijină artiştii, profesioniştii culturii şi organizaţiile culturale afectate de război”.

Înaltul oficial al Uniunii Europene a specificat în mesajul său campania comunitară #ArtVsWar, al cărui obiectiv este de a conştientiza asupra nivelului de distrugere a patrimoniului cultural, a obiectivelor şi a iniţiativelor culturale ca urmare a unui conflict militar.

„Cultura este azi prezentă graţie curajului unui popor viteaz”

În Ucraina „cultura este azi prezentă graţie curajului unui popor viteaz capabil să combată ameninţările continue de distrugere”, a menționat la rândul său Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE).

Kievul a dispus acoperirea principalelor monumente cu saci de nisip pentru a încerca să eschiveze deteriorarea lor de bombardamentele sau de gloanţele armatei lui Vladimir Putin.

Pe data de 18 aprilie, când este marcată Ziua Patrimoniului Mondial (#WorldHeritageDay), cunoscută şi sub numele de „Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor”, Josep Borrell a lansat acest avertisment, având drept scop creşterea gradului de conştientizare asupra importanţei diversităţii patrimoniului cultural şi a conservării acestuia pentru generaţiile viitoare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`