Uniunea Europeană și Marea Britanie nu se înțeleg privind drepturile cetățenilor de după Brexit. 230.000 de români ar putea fi afectați

Publicat: 25 07. 2017, 13:29

Negocieri dificile privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană! Echipe de negocieri nu au reușit să ajungă la o poziție comună decât pe 22 din cele 44 de probleme ce sunt dezbătute.

Problemele care dau cele mai mari bătăi negociatorilor sunt cele legate de drepturile cetățenilor din state membre care prezenți pe teritoriul Regatului Unite. În aceste situații, negociatorii britanici cer impunerea regulilor proprii, în timp ce cei ai Uniunii Europene vor păstrarea regulilor deja existente.

Din cauza neînțelegerile ar putea avea de suferit un număr important de cetățeni români. De altfel, România are a treia comunitate ca număr de persoane din interiorul Marii Britanii. 230.000 de români sunt prezenți în Regatul Unit, conform Gândul. Ca număr suntem depășiți doar de polonezi, 916.000, și de irlandezi, 322.000.

Pe lângă drepturile de ședere, cele două tabere de negociatori nu se înțeleg nici privind dreptul de rezidență a viitorilor membri ai familiilor de europeni din Regatul Unit, cât și privind drepturile individuale ale europenilor și cum vor fi judecați ei în caz că sunt găsiți vinovați de diverse infracțiuni.

Negocierile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană privind acordul de părăsire a blocului comunitar trebuie încheiate până în martie 2019, moment în care despărțirea devine oficială.