Uniunea Europeană publică o listă de 14 ţări „sigure” pentru reluarea călătoriilor în contextul pandemiei de COVID-19
Consiliul Uniunii Europene a adoptat marţi o recomandare privind ridicarea graduală a restricţiilor asupra călătoriilor non-esenţiale dinspre ţări terţe, fiind elaborată o listă de 14 state din care vor fi permise călătoriile către blocul comunitar începând de la 1 iulie, transmite Reuters.
Ţările ‘sigure’ sunt Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia şi Uruguay, a anunţat Consiliul UE.
Potrivit site-ului consilium.europa.eu, restricţiile de călătoriile ar trebui să fie ridicate pentru aceste 14 ţări terţe, lista urmând să fie reanalizată şi, dacă va fi cazul, actualizată la fiecare 15 zile.
În plus, China va fi inclusă pe lista respectivă dacă Beijingul va aplica un regim de reciprocitate în cazul călătorilor dinspre Uniunea Europeană.
În spiritul acestei recomandări a Consiliului, rezidenţii din Andorra, Monaco, San Marino şi Vatican ar trebui să fie trataţi ca rezidenţi ai UE.
Criteriile pentru determinarea ţărilor terţe pentru care actualele restricţii de călătorie trebuie să fie ridicate acoperă în particular situaţia epidemiologică şi măsurile de izolare, inclusiv distanţarea fizică, precum şi considerente de natură economică şi socială. Ele sunt aplicate în mod cumulativ.
Pentru ţările unde continuă să se aplice restricţii de călătorie, ar trebui să fie exceptate următoarele categorii:
– cetăţenii UE şi membrii familiilor lor;
– rezidenţii în UE cu viză de lungă durată şi membrii familiilor lor;
– călătorii cu funcţii esenţiale, aşa cum au fost listaţi în recomandare.
Ţările asociate Schengen (Islanda, Lichtenstein, Norvegia şi Elveţia) fac de asemenea obiectul acestei recomandări a Consiliului UE.
Creșterea cazurilor de COVID-19 la nivel mondial
SUA se numără printre țările care se confruntă cu o reapariție a infecției după redeschiderea economiei și ușurarea restricțiilor. Pe măsură ce cazurile din SUA au continuat să crească, vârsta medie a pacienților a scăzut, potrivit oficialilor din Florida, Texas și din alte stare americane. Unii oficiali spun că acesta este motivul pentru care decesele cu Covid-19 au scăzut, deoarece virusul este mai fatal în rândul pacienților mai în vârstă. Cu toate acestea, mai mulți oficiali din domeniul sănătății, inclusiv consilierul pentru sănătate la Casa Albă, Dr. Anthony Fauci, au avertizat că decesele vor crește în timp, mai ales că pacienții mai tineri infectează persoanele mai în vârstă și mai vulnerabile.
În acest context, la rândul său, Tedros a remarcat că, la șase luni de la momentul în care China alerta în premierăOMScu privire la o nouă infecție respiratorie, a fost spart un nou prag psihologic în ceea ce privește bilanțul pandemiei de coronavirus: peste 10 milioane de cazuri confirmate de COVID-19 și 500.000 de decese.