Uniunea Europeană interzice difuzarea a patru media care sunt pro-Rusia pe teritoriul său. Ce canale sunt vizate

Publicat: 15 05. 2024, 20:48
Actualizat: 15 05. 2024, 20:49
Sursă foto: Pixabay

Uniunea Europeană a decis să ia măsuri împotriva propagandei ruse, interzicând difuzarea a patru media proruse pe teritoriul său.

Hotărârea a fost susținută de toate statele membre

Surse diplomatice de la Bruxelles au raportat că, în unanimitate, ambasadorii celor 27 de state membre ale UE au aprobat sancționarea Vocii Europei, agenției de presă ruse RIA Novosti, precum și a ziarelor ruse Izvestia și Rossiiskaia Gazeta.

Cu toate acestea, media respective și jurnaliștii lor vor putea să continue să opereze în Uniunea Europeană, cu condiția să nu difuzeze producțiile sau articolele lor pe teritoriul UE, conform surselor menționate. De asemenea, s-a subliniat că și alte personalități media ruse au fost sancționate în trecut, potrivit Adevărul.ro.

La începutul acestui an, serviciile de informaţie din Cehia au dezvăluit că au demantelat o reţea finanţată de Moscova, care avea ca scop răspândirea propagandei favorabile Rusiei în Europa, cu un accent asupra Parlamentului European înaintea alegerilor din iunie.

Potrivit unei declarații a serviciilor secrete cehe, „conținutul postului Vocea Europei a fost controlat și finanțat direct de Federația Rusă. Banii de la Moscova au fost, de asemenea, folosiți pentru a plăti anumiți reprezentanți politici pentru a distribui opiniile propagandei ruse… Unul dintre obiective a fost încercarea de a influența alegerile pentru Parlamentul European”.

„Dacă ar fi căzut o singură picătură o singură dată, nu ar fi făcut nicio diferență, dar efectul cumulativ al atâtor picături care cad timp de atâția ani este cel care face gaura în piatră”, a descris expertul în dezinformare P. Kalenský.

Vocea Europei a fost creată în 2016

Înființată în Olanda în 2016 și acuzată în 2018 că promovează interesele Rusiei, Vocea Europei a fost suspendată pentru o perioadă, reapărând ulterior în mai 2023, cu publicarea și difuzarea de opinii pro-Kremlin, după care și-a schimbat brandul și a început să publice pe o altă platformă.

Autoritățile cehe au luat măsuri disciplinare împotriva a doi directori de la Vocea Europei, unul dintre ei fiind oligarhul ucrainean Viktor Medvedchuk, cunoscut ca un apropiat al liderului rus Vladimir Putin.

Parchetul federal belgian a deschis și el o anchetă privind suspiciuni de corupție legate de unii eurodeputați, după descoperirea unei rețele de influență finanțată de Moscova și conectată la Vocea Europei.

Inițial, cele 27 de state membre ale UE au interzis difuzarea în Europa a mai multor medii ruse sau pro-ruse, printre care Russia Today, acuzând Rusia că folosește aceste medii pentru „a-şi răspândi propaganda şi a desfăşura campanii de dezinformare, inclusiv cu privire la agresiunea sa militară împotriva Ucrainei”, potrivit site-ului UE.