Uniunea Europeană, despre acordul cu Turcia privind stoparea afluxului de refugiați: Nu suntem satisfăcuți (VIDEO)

Uniunea Europeană, despre acordul cu Turcia privind stoparea afluxului de refugiați: Nu suntem satisfăcuți (VIDEO)
Foto: descopera.ro

Reprezentanții Uniunii Europene au afirmat, miercuri, că blocul comunitar nu este satisfăcut de cooperarea cu Turcia privind stoparea afluxului de imigranți după înțelegerea făcută în 2015.

Mai mult de 1 milion de refugiați au ajuns în Europa în 2015. Cei mai mulți dintre ei au venit dinspre Turcia înspre Grecia, aceasta fiind cea mai mare criză a imigranților de la cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit AFP.

În noiembrie anul trecut, liderii europeni au acordat 3 miliarde de euro Turciei pentru cele două milioane de persoane care fug de războiul din Siria. În schimb, Ankara trebuia să reducă numărul celor care ajung pe țărmurile europene.

Dar numărul de migranți care au venit dinspre Turicia în ulimele două săptămâni a rămas ”relativ mare”, a spus Frans Timmermans, Vicepreședintele Comisiei Eurpene, într-o conferință de presă la Amsterdam, care a marcat preluarea președinției UE de către Olanda.

”Am văzut primele rezultate, care sunt încurajatoare, dar suntem departe de a fi satisfăcuți. O să continăm să discutăm căi de a îmbunătăți efectivele cooperației lor (a turcilor – n. red.).

Totodată, Prim ministrul olandez, Mark Rutte, a spus în aceeași conferință de presă că prioritățile sale pentru președenția țării sale a UE au fost ajungerea unui număr mai mic de migranți în țările membre.

Rutte a pledat pentru implementarea unei ”scheme a Uniunii Europene”, care a fost aprobată în Octombrie 2015, în pofida opoziției venită de la câteva capitale europe. Schema, cunoscută drept ”cotele obligatorii”, impune relocarea a 160.000 de solicitanți de azi din Grecia și Italia către alte state membre.

Traseul imigrantilor din Orientul Mijlociu

#DIRECT_ONE_bx7wpj#

Până în prezent, doar 270 de oameni au fost relocați.

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a spus că este ”foarte încrezător” că președenția olandeză o să îndeplinească planul UE de a pune la cale o granință pan-Europeană și o gardă de coastă pentru a proteja frontierele exterioare ale blocului comunitar până când mandatul acestei țări se va încheia, pe 30 iunie.

Liderii europeni au stabilit un termen limită la Bruxelles în decembrie 2015, deși Polonia și alte țări și-au exprimat îngijorarea față de cei care ar încălca dreptul suveran de a gestiona propriile granițe.

Totuși, Turcia rămâne o axă centrală pentru planul UE.

Timmermans, un fost ministru de externe olandez, care a condus discuțiile cu Ankara, a spus că el o să călătorească către Turcia sâmbăta viitoare pentru a vorbi despre implementarea unui plan de acțiune comun, agreat în noiembrie anul trecut.

Uniunea Europeană a fost de acord pentru a începe discuțiile despre aderarea Turciei la bloc și pentru a nu mai fi nevoie ca cetățenii turci să călătorească în UE cu viză în zona Schengen, care este sub presiune datorită afluxului de migranți.

În schimb, Turcia a promis să ia măsuri pentru a stopa afluxul de imigranți, inclusiv luarea înapoi a emigranților economici care nu se califică drept refugiați.

Turicia este principalul punct de lansare către Europa pentru refugiații sirieni. Aceștia străbat Marea Mediterană pentru a ajunge în Grecia. De acolo ei merg prin țările din Balcani până în Austria, Germania și alte țări înstărite din nordul continentului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`