„Lucrurile sunt sub control”. Drumul spre dezastru – Cum au contribuit guvernele statelor UE la criza COVID-19 ce sufocă astăzi Europa

„Lucrurile sunt sub control”. Drumul spre dezastru - Cum au contribuit guvernele statelor UE la criza COVID-19 ce sufocă astăzi Europa
Foto: Hepta Photo Agency

Cu o lună înainte ca Europa să fie lovită în plin de criza coronavirusului, iar vânătoarea contracronometru după măști, ventilatoare medicale și aparate de testare să se declanșeze, guvernele statelor UE transmiteau la Bruxelles că sistemele lor de sănătate sunt pregătite și nu au nevoie de aprovizionare, arată documente de la nivelul Uniunii Europene, obținute de Reuters.

Acum, Comisia Europeană estimează că necesarul pentru statele UE e cam de zece ori mai mare decât stocuri ar fi disponibile în mod obișnuit.

Penuria de echipamente medicale e o realitate la nivel global, dar guvernele țărilor UE par să-și fi înrăutățit situația chiar cu mâna lor, atunci când și-au supraestimat capacitățile de răspuns la pandemie.

„Lucrurile sunt sub control”. Drumul spre dezastru – Cum au contribuit guvernele statelor UE la criza COVID-19 ce sufocă astăzi Europa

Totul e sub control

„Lucrurile sunt sub control”, a spus un oficial al Comisiei Europene, pe 5 februarie, la o întâlnire cu diplomații statelor membre, desfășurată cu ușile închise. Se întâmpla cam la două săptămâni după ce China plasase în carantină 60 de milioane de oameni (cam cât populația Italiei).

„Nivelul de pregătire este mare în statele membre, majoritatea lor au măsuri deja implementate” pentru a depista și trata coronavirusul, a spus oficialul, citând informații primite de reprezentanții țărilor.

Întrebat dacă documentele intrate în posesia jurnaliștilor Reuters arătau că răspunsul european la criză a fost prea lent, un purtător de cuvânt al executivului comunitar a răspuns: „Din ianuarie, Comisia și-a manifestat disponibilitatea de a ajuta statele membre”.

Guvernele din UE au început să conștientizeze gravitatea situației abia în martie și atunci, în loc să opteze pentru un efort comun, pentru solidaritate, au ales varianta protecționismului, ridicând bariere și blocând practic transportul între state a echipamentelor medicale.

Acum, Italia are numai o parte din cele 90 de milioane de măști de care personalul medical are nevoie lunar. Franța a comandat, săptămâna trecută, peste un miliard de măști, iar producătorii își adaptează liniile de producție pentru a putea veni și cu ventiloare.

Guvernele statelor UE au transmis că NU au nevoie de ajutor

Optimismul oficialului C.E., pe 5 februarie, a fost rezultatul unor întrevederi cu experți medicali din statele UE. Într-o întâlnire de pe 31 ianuarie, delegați ai Ministerelor Sănătății au transmis Comisiei că țările lor nu au nevoie de ajutor pentru a achiziționa echipament medical. O arată chiar stenogramele.

„Nicio țară nu a solicitat până acum sprijin pentru a adopta noi măsuri”, arată stenogramele, și doar patru state au anunțat că s-ar putea să aibă nevoie de echipamente de protecție dacă situația se înrăutățește. Numele celor patru țări nu este dat.

Pe 28 februarie, la o lună după ce s-a oferit prima dată să ajute și după ce a cerut insistent statelor să stabilească în mod clar ce lipsuri au, Comisia Europeană a lansat un program de achiziții de măști și alte echipamente de protecție. Inițial, oferta n-a primit niciun răspuns, mai arată documentele interne obținute de Reuters. Statele UE au răspuns unei a doua oferte, dar nici până acum nu au fost semnate contracte. Livrările sunt la săptămâni distanță, estimează Comisia.

Personalul medical, lăsat descoperit

Guvernele UE au mai asigurat Bruxellesul că personalul medical a fost instruit cum să trateze pacienții infectați cu COVID-19, mai arată documentele obținute de Reuters, deși Italia, de exemplu, le-a cerut medicilor să poarte măști abia pe 24 februarie. Peste 10.000 de oameni din sistemul sanitar italian au fost infectați.

Ignoranță și în privința capacității de testare

La o întrunire la nivelul UE din 4 februarie, experții în domeniul medical din statele membre mai dădeau asigurări că acestea sunt pregătite din punct de vedere al capacităților de testare. Acum, guvernele sunt disperate să achiziționeze cât mai rapid și cât mai multe kituri de testare.

Cât despre necesitatea de a procura împreună ventilatoare medicale, aceasta a fost subiect de discuție abia pe 13 martie. O schemă de achiziții în acest sens a fost lansată de Comisia Europeană abia pe 17 martie.

Pregătirea există, dar lipsește cu desăvârșire

Riscul ca sistemele de sănătate să fie pur și simplu depășite de situație erau considerate, la mijlocul lunii februarie, „la nivel scăzut până la moderat”. Era o constatare chiar a agenției UE ce se ocupă de controlul bolilor, estimare ce se baza pe date trimise de statele membre. O lună mai târziu, concluzia era că nici măcar o țară nu va avea suficiente paturi la Terapie Intensivă până la mijlocul lunii aprilie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:13 - „O veveriţă are mai multe drepturi decât o fată în Afganistanul de astăzi”. Discursul ținut de Meryl Streep, cu ocazia Adunării Generale a ONU
23:57 - Cele mai bune ceaiuri pentru un somn odihnitor. Ce alte beneficii au
23:49 - Accident grav în Caraș-Severin. Un bărbat a murit după o coliziune frontală între două mașini
23:32 - Sora lui Kim Jong Un a criticat prezența unui submarin nuclear american în portul din Busan. Consideră că este o ambiție de „de a-şi arăta forţa şi de a spori ameninţarea”
23:26 - Rareș Bogdan: Ciolacu minte pentru că îi este frică de baronii PSD care l-au luat captiv. PSD vrea toată puterea și este un pericol mortal pentru România
23:14 - Mihai Daraban (CCIR): Cel mai bun sondaj de opinie în rândul consumatorului este cifra de la import. INS ar trebui să fie mult mai deschis pieței (VIDEO)
23:10 - Patru bărbați suspectați că ar fi distribuit ilegal conținut pe internet au fost duși la audieri. Ar fi piratat transmisiuni ale posturilor de televiziune și alte platformelor de streaming
23:02 - O femeie din Bistrița-Năsăud a fost tâlhărită și aruncată din mașină de către șoferul care o luase la ocazie. Bărbatul a fost prins de polițiști
22:49 - Mihai Daraban (CCIR): Un brand românesc cu valoare adăugată mare nu prea avem. Acesta este păcatul țărilor foste comuniste, care dintr-o anumită relaxare au devenit subcontractori la marile concerne vest-europene (VIDEO)
22:39 - Cum poți să începi să economisești bani în fiecare lună fără să renunți la lucrurile care îți plac