Uniunea Europeană ar putea permite vânătoarea lupilor în România. Care sunt motivele pentru care s-ar putea schimba legea

Uniunea Europeană ar putea permite vânătoarea lupilor în România. Care sunt motivele pentru care s-ar putea schimba legea
Image by René from Pixabay

Comisia Europeană ar putea permite vânătoarea de lupi, după 45 de ani în care acest lucru a fost strict interzis.

Numărul prea mare de lupi ar fi o problemă

Comisia Europeană își propune să mute lupii cenușii din categoria speciilor „strict protejate” în categoria speciilor „protejate”, din cauza numărului mare de astfel de specii din Uniune. Din 2012, numărul acestora s-a dublat de la 11.000 la 20.000 în prezent și provoacă daune mari crescătorilor de animale, conform ziare.com. 

Activiștii pentru fauna sălbatică sunt de părere că metodele de protecție îmbunătățite, inclusiv câini ciobănești dresați, ar fi o soluție mai bună decât eliminarea măsurilor de protecție.

Lupii au un rol în scăderea numărului de căprioare și mistreți, care dăunează copacilor și culturilor. De asemenea, lupii previn răspândirea bolilor mâncând animale bolnave.

„Pesta porcină africană se extinde în toată Europa, iar lupul este un doctor bun pentru a opri răspândirea bolii”, i-a spus Michal Haring, un biolog din Slovacia, reporterului BBC.

Activiștii  sunt împotriva acestei măsuri

„Dacă avem pretenția ca țări precum India sau Indonezia să-și protejeze tigrii, iar țările africane leii și elefanții, atunci noi, europenii, ar trebui să fim în stare să tolerăm câțiva lupi”, a spus pentru BBC Laurent Schley, directorul în Administrația Pădurilor din Luxemburg.

Un raport al UE din 2023 arată că circa 50.000 de oi și capre din 68 de milioane sunt ucise anual de lupi, un număr mic, spun experții. În România trăiesc aproximativ 3.800 de exemplare de lup cenușiu, respectiv 40% din populația acestora în UE.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`