Uniunea Europeană anunță că va îngheța activele deținute de președintele rus Vladimir Putin
Uniunea Europeană anunță că va îngheța activele pe care președintele Vladimir Putin le deține, iar măsura ar urma să se aplice și în cazul ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov.
Pentru moment, BBC notează faptul că nu este clar dacă cei doi politicieni ruși dețin acțiuni în Uniunea Europeană și ce consecințe vor avea sancțiunile în plan economic, însă politic impactul ar urma să fie unu uriaș.
Uniunea Europeană anunță că va îngheța activele deținute de Vladimir Putin
Potrivit Reuters, ambasadorii celor 27 de state ale Uniunii Europene au convenit să înghețe activele deținute de Vladimir Putin și Serghei Lavrov, la o zi după ce Rusia a invadat Ucraina.
Totodată, o sursă oficială a declarat pentru Reuters că cele 27 de state din blocul comunitar se mișcă cât pot de repede în ceea ce privește deciderea sancțiunilor, iar UE ar putea impune sancțiuni mai multor oligarhi ruși.
Președintele Ucrainei a cerut sancțiuni mai ferme și mai rapide
La rândul său Volodimir Zelenski a cerut UE sancțiuni mai dure și mai ferme pentru Rusia, în urma războiului ce a început în țara vecină.
Zelenski condamnă ritmul în care au fost adoptate măsurile occidentale împotriva Rusiei și cere țărilor europene să acționeze „fără întârziere”.
„Cum o să te protejezi când ești atât de lent să ne ajuți în Ucraina? Să enumăr ce s-a întâmplat. Și pentru asta suntem recunoscători. Sancțiuni sectoriale. Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Uniunea Europeană, Australia și Noua Zeelandă au impus tocmai astfel de sancțiuni sectoriale împotriva Rusiei, în special împotriva tuturor celor mai mari bănci.
Împotriva celor mai mari întreprinderi rusești. Împotriva accesului Rusiei la tehnologia occidentală. Dar tancurile rusești încă trag în clădirile rezidențiale din orașele noastre. Vehicule blindate încă atacă, inclusiv civili, cetățeni obișnuiți ai Ucrainei”, a spus Zelenski, potrivit presei locale.
Rusia rămâne în SWIFT
Vineri, miniștrii de Externe ai UE se întâlnesc la Bruxelles, acolo unde urmează să decidă o serie de noi măsuri împotriva Rusiei. Blocul comunitar se alătură SUA și celorlalți aliați și urmează să impună o serie de sancțiuni care să limiteze accesul Rusiei la tehnologie și finanțări cheie.
Totuși, sancțiunile ar urma să vizeze și elitele ruse, vor îngreuna deplasările diplomaților, dar au decis să nu reducă importurile de energie din Rusia.