Uniunea Europeană a pregătit cel de-al 15-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Sunt vizate componentele fabricate în străinătate care se găsesc în armamentul rusesc

Uniunea Europeană a pregătit cel de-al 15-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Sunt vizate componentele fabricate în străinătate care se găsesc în armamentul rusesc
Sursă foto: Pixabay

Uniunea Europeană a pregătit cel de-al 15-lea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei. De această dată sunt vizate componente de fabricație străină găsite în armamentul rusesc, a declarat Josep Borrell, șeful diplomației UE.

Ce vizează cel de-al 15-lea pachet de sancțiuni

„Trebuie să consolidăm măsurile de eludare a sancțiunilor, deoarece Rusia nu poate produce (armament) fără piese, cipuri și alte componente importate”, a declarat Borrell, aflat la Kiev la o conferință de presă alături de ministrul de externe Andrii Sybiha. „Ar trebui să folosim sancțiunile pentru a izola capacitățile industriale ale Rusiei de importurile din alte țări”, conform tvrinfo.ro. 

UE a adoptat deja 14 sancțiuni ca răspuns la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, cu scopul de a submina economia Moscovei și capacitatea de a susține războiul. Ultimul pachet a fost aplicat la 20 iunie, în cadrul industriei gazelor din Rusia.

Zelenski le recomandă aliaților occidentali să aplice mai multe sancțiuni împotriva furnizorilor de componente utilizate cu precădere în dronele rusești. Rusia și-a intensificat atacurile cu drone asupra orașelor ucrainene în ultimele luni, iar Zelenski a raportat peste 2.000 de drone rusești de tip Shahed lansate asupra țării sale.

Rusia continuă să evite sancțiunile

Potrivit lui Zelenski, cele peste 2.000 de drone de tip Shahed lansate în octombrie coincid cu „peste 170.000 de componente care ar fi trebuit să fie blocate să ajungă în Rusia”. „Microcipuri, microcontrolere, procesoare și multe alte componente permit această teroare”, a continuat acesta.

Rusia evită sancțiunile prin utilizarea rețelelor de eludare a sancțiunilor și a societăților fantomă. În acest proces este ajutată și de aliații săi, precum China, Iranul și Coreea de Nord.

În ultimele luni, sprijinul militar al Chinei în industria de apărare a jucat un rol important în schimbarea situației pe câmpul de luptă din Ucraina în favoarea Moscovei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:06 - Cafeaua, din ce în ce mai scumpă. Cât a ajuns să coste
19:05 - „Dragi românce, voi știți mai bine de atât!”. Reacția femeilor cu funcții în UE la declarațiile misogine ale lui Călin Georgescu: „Să se ducă-n…” (VIDEO)
19:03 - Panică la o bancă din Călărași. Un bărbat înarmat cu pistol a intrat în clădire și a amenințat angajații
19:03 - Bogdan Balanișcu (PSD): Cred că avem cei mai slabi candidați la prezidențiale, de la Revoluție încoace. Personal, nu știu dacă voi vota cu vreunul dintre ei (VIDEO)
18:42 - Castelul Peleș va putea fi vizitat doar parțial, din cauza unei avarii la conducta de apă. Problema durează de peste un an
18:30 - Doi soți au fost găsiți morți într-un apartament în București. Fiica lor a dat alarma
18:28 - Elena Lasconi, mesaj pentru românii care locuiesc în străinătate: Știu că votul vostru este un vot antisistem. Și e normal să votați împotriva celor care v-au alungat din țară. Însă, singurul candidat antisistem sunt eu (VIDEO)
18:21 - Paleologu: Acum e vorba de salvarea democrației. Georgescu înseamnă izolare, sărăcie, stagnare și să ne întoarcem cu 35 de ani înapoi / Fantasmele legate de neomarxismul USR-iștilor sunt prostii (VIDEO)
17:58 - Andreea Bălan a fost cerută în căsătorie de Victor Cornea. „Ești îngerul meu păzitor”
17:54 - Soția lui Helmut Duckadam, mărturisiri dureroase după moartea „Eroului de la Sevilla”: „S-a internat pentru o durere de spate. Miercuri spre joi l-au luat niște dureri îngrozitoare”