O nouă listă de aditivi alimentari permişi în UE, aprobaţi după o evaluare ştiinţifică, va intra în vigoare la 1 iunie, informează Comisia Europeană.
Pe această listă figurează numai aditivii alimentari care au fost verificaţi în mod ştiinţific ca fiind siguri pentru consum, care au fost justificaţi tehnologic și reprezintă un beneficiu pentru consumatori, a semnalat executivul european.
Comisia Europeană spune că principalul avantaj al noii liste este transparenţa pe care o oferă, relatează Mediafax.
Siguranţa aditivilor autorizaţi în prezent este controlată de Comitetul Ştiinţific pentru Alimentaţie (SCF) şi de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA).
Studiile realizate au determinat pentru moment EFSA să reducă doza zilnică acceptabilă pentru consumul a trei coloranţi – E104: Galben de Quinoleină, E110: Galben Auriu şi E124: Roşu Ponceau 4R – considerând că gradul de expunere la aceştia ‘este, probabil, foarte înalt’.
În evaluările sale, EFSA ţine cont de aspecte precum identificarea chimică a aditivilor, procesul de producţie, efectul asupra alimentelor, informaţii de ordin toxicologic.