Unii cetățeni ucrainieni încep să critice acțiunile armatei din Ucraina

Unii cetățeni ucrainieni încep să critice acțiunile armatei din Ucraina

Mesaje patriotice care afirmă faptul că „Bakhmut este Ucraina” sunt mâzgălite pe monumentele din acest oraș de pe linia frontului. Dar nu toată lumea este de acord că așa ar trebui să fie, informează AFP, citată de France24.

Grupurile de socializare create de locuitorii din Bakhmut conțin postări care critică acțiunile armatei ucrainene, dar nu susțin în mod activ Rusia.

Jurnaliștii AFP au fost prezenți în momentul în care subiectul a fost dezbătut în piața locală, unde puținii locuitori rămași în oraș își făceau provizii de alimente și haine pentru iarnă, având pe fundal zgomotul bombardamentelor.

O cumpărătoare, Iulia, a spus că ea crede că forțele ucrainene au bombardat orașe care urmau să fie capturate de Rusia – repetând o teorie a conspirației populară pe rețelele de socializare.

„Am auzit că Ucraina ar face acest lucru pentru a se asigura că Rusia nu primește nimic”, a spus Iulia, părăsind piața în timp ce bombardamentele se apropiau tot mai mult.

Ea a spus că Rusia este responsabilă pentru război, dar crede că acum depinde de ucraineni să depună armele pentru a aduce pacea.

Grupurile de socializare create de locuitorii din Bakhmut, care avea 70.000 de locuitori înainte de război, conțin postări care critică acțiunile armatei ucrainene, dar nu susțin în mod activ Rusia.

În Bakhmut, localnicii se confruntă cu bombe, întreruperi de energie electrică și temperaturi deja aproape de îngheț.

Nu le-am cerut să vină să ne apere

Într-o zonă devastată din Bakhmut, unde multe clădiri sunt distruse, vecinii merg și își încarcă telefoanele într-un magazin condus de Oksana și Oleksandr, unde există un generator.

Într-o zi, în timp ce bătălia dintre forțele rusești și ucrainene făcea ravagii afară, cuplul a stat și s-a uitat la un film din epoca sovietică numit „Mimino” cu doi prieteni din orașul Donetsk, aflat sub control rusesc – la 100 de kilometri (62 de mile) spre sud.

„Pentru mine, problema nu este să știu dacă mă aflu de partea greșită a liniei sau nu”, a declarat Oksana.
„Armata ucraineană este cea care se află de partea greșită a liniei de demarcație. Noi nu le-am cerut nimic și cu siguranță nu le-am cerut să vină să ne apere.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`