Uniforma va deveni obligatorie în toate școlile din Franța, din anul 2026, pentru a combate discriminarea

Uniforma va deveni obligatorie în toate școlile din Franța, din anul 2026, pentru a combate discriminarea
Sursa Foto: Hepta.ro

Problema “ținutei unice”, sau a uniformei, în școli, a făcut obiectul unor dezbateri în ultimele luni în Franța. Franța va introduce uniforme școlare în încercarea de a reduce inegalitatea. Aproximativ o sută de școli s-au oferit să o încerce începând din acest an.

Inițiativa își propune să abordeze inegalitatea dintre elevii francezi

Toți elevii din Franța vor purta uniformă în școli din anul 2026 dacă rezultatele impunerii uniformelor școlare în câteva școli din Franța în prezent, sub formă de experiment, vor fi favorabile și vor ajuta la combaterea discriminării, a declarat președintele Macron.

Când unele școli franceze se redeschid în septembrie anul acesta, vor impune o uniformă școlară obligatorie în cadrul unei perioade de probă de doi ani inițiate de ministrul Educației, Gabriel Attal.

Inițiativa își propune să abordeze inegalitatea dintre elevii francezi și să reducă agresiunea și presiunea colegilor. Dar unii profesori, psihologi și experți din școlile publice rămân sceptici, spunând că uniformele doar vor ascunde astfel de probleme.

Mulți liceeni locali de pe rețelele de socializare nu sunt foarte entuziasmați. Unii au apelat la TikTok pentru a batjocori ceea ce ei au numit un ansamblu nemăgulitor și jenant de lipsit de stil și nu uniforme școlare.

Culorile propuse de guvernul francez: alb, albastru și gri

Uniforma școlară din Franța va fi compusă din pulovere albastru și pantaloni gri. Uniformele fac parte de mult timp parte din viața de zi cu zi a copiilor din Marea Britanie, Japonia, o mare parte din Statele Unite și din alte țări. Dar li s-a rezistat mult timp în Franța și în alte țări europene.

Ziarul Le Figaro a relatat că guvernul vrea ca elevii să poarte un tricou polo alb sau gri, pulover albastru și pantaloni gri. Acest lucru a fost confirmat AFP de o sursă guvernamentală. Autoritățile locale vor putea, cu anumite condiții, să își aleagă propriile uniforme, dar guvernul și-a propus propriile culori. Potrivit Le Figaro, jumătate din costul uniformei fiecărui copil va fi plătit din bani publici.

Un ghid guvernamental privind uniforma propusă, întocmit luna trecută, a subliniat necesitatea creării unei atmosfere mai egale și mai respectuoase în școli. Acesta a spus că uniforma ar fi, de asemenea, „o modalitate de a da mai multă valoare imaginii școlii”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare