UNICEF avertizează: 5,2 milioane de copii au nevoie de asistență umanitară după aproape 100 de zile de război

Publicat: 01 06. 2022, 17:29
Actualizat: 01 06. 2022, 17:29
Sursă Foto: captură video Facebook UNICEF

Aproape 100 de zile de război din Ucraina au avut consecințe devastatoare pentru copii, la o amploare și o viteză nemaiîntâlnite de la al Doilea Război Mondial, a afirmat miercuri UNICEF. Trei milioane de copii din Ucraina și peste 2,2 milioane de copii din țările care găzduiesc refugiați au acum nevoie de asistență umanitară. Aproape doi din trei copii au fost strămutați din cauza luptelor.

Mai mult de doi copii sunt uciși și mai mult de patru sunt răniți în fiecare zi în Ucraina – mai ales în atacuri cu arme explozive

Pe baza informațiilor verificate de OHCHR, în medie mai mult de doi copii sunt uciși și mai mult de patru sunt răniți în fiecare zi în Ucraina – mai ales în atacuri cu arme explozive în zonele populate. Infrastructura civilă de care depind copiii continuă să fie deteriorată sau distrusă; aceasta include până acum cel puțin 256 de unități sanitare și una din șase „Școli sigure” susținute de UNICEF în estul țării. Sute de alte școli din toată țara au fost, de asemenea, avariate. Condițiile pentru copiii din estul și sudul Ucrainei, unde luptele s-au intensificat, sunt din ce în ce mai grave.

„1 iunie este Ziua Internațională a Copilului în Ucraina și în întreaga regiune”, a declarat Directorul Executiv al UNICEF, Catherine Russell. „În loc să sărbătorim această zi, ne apropiem cu gravitate de 3 iunie – cea de-a 100-a zi a unui război care a devastat viețile a milioane de copii. Fără o încetare urgentă a focului și o negociere a păcii, copiii vor continua să sufere – iar consecințele războiului vor avea impact asupra copiilor vulnerabili din întreaga lume”.

Copiii care fug de război sunt expuși și altor evenimente profund traumatizante

UNICEF avertizează, de asemenea, că războiul a provocat o criză acută a protecției copilului. Copiii care fug de violență sunt expuși unui risc semnificativ de separare de familie, de violență, abuz, exploatare sexuală și trafic. Majoritatea au fost expuși la evenimente profund traumatizante. Acești copii au nevoie urgent de siguranță, stabilitate, servicii de protecție a copilului și sprijin psihosocial – în special cei care sunt neînsoțiți sau au fost separați de familiile lor. Mai mult decât orice, au nevoie de pace.

În același timp, războiul și strămutările în masă distrug mijloacele de trai și oportunitățile economice, lăsând multe familii fără venituri suficiente pentru a-și satisface nevoile de bază și incapabile să ofere sprijin adecvat copiilor lor.

UNICEF continuă să ceară o încetare imediată a focului în Ucraina și să protejeze toți copiii de suferințe. Acest lucru include încetarea utilizării armelor explozive în zonele populate și atacurile asupra infrastructurii civile. UNICEF face un apel pentru acces umanitar deplin pentru a ajunge în siguranță și rapid la copiii aflați în nevoie, oriunde s-ar afla.